Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Hagyományosan a legkisebbek köszöntötték ünnepi műsorral a Föld Napját április 20-án a Művelődési Házban, ahol a Vackor Óvoda és Bölcsőde Katica csoportja és az általános iskola 4.b osztálya mutatta be ünnepi műsorát. A megjelenteket Pákozdi Ferenc alpolgármester, a Környe-zetünk Jövőjéért Alapítvány elnöke köszöntötte, s fejezte ki örömét, hogy idén is szép számmal megtisztelték jelenlétükkel a programot.

A 28 éves magyarországi Föld Napja mozgalomhoz Környe a kezdetekkor csatlakozott, így községünkben is már 28 éve hívják fel a figyelmet ezen a napon is a környezet védelmére. Az alpolgármester beszédében visszatekintett Denis Hayes amerikai egyetemista 1970-es kezdeményezésére, amikor április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért, két évtizeddel később pedig már világméretűvé vált a mozgalom. Hazánkban 1990-ben alapították meg a Föld Napja Alapítványt, és az első magyar Föld napi ünnepség eseményeinek koordinálására hírközpontot hoztak létre – hangzott el.

Bár sokat tettünk az elmúlt évtizedekben környezetünk fontosságának tudatosítása érdekében, de nem eleget. Már van szelektív hulladékgyűjtés, vásárolhatunk környezetbarát termékeket, körbeért két tavunk körül is a kerékpárút, szélkerekek, napkollektorok segítik az energiaellátást, de még mindig sok a felesleges fogyasztás, a vegyszerhasználat, a szemét, az autózás, az energiapazarlás, általában a természet szolgáltatásainak túlhasználata. Mindezek következményeként pedig nő az üvegházhatású gázok kibocsátása, ami növeli az éghajlatváltozás veszélyét – mondta el Pákozdi Ferenc, kiemelve, hogy ezeket az elveket szem előtt tartja a település is, hiszen folyamatosan fejlesztik a parkokat, zöldterületeket. Az idei esztendőben például a fásításra 1,5 millió forintot fordítottak, 33 lombos fát és 520 cserjét ültettek el, és az önkormányzat munkatársai folyamatosan összegyűjtik a bekötő utak mentén és a közterületeken az eldobált szemetet.

A köszöntőt követően a gyerekek, azon korosztály ünnepi műsora következett, akik már környezettudatos szemléletben nevelkednek, s a remények szerint a környezetüket óvó felnőttekké is válnak. A Katica csoport apróságai verseltek, énekeltek, kiszámolós, dalos játékokkal készültek, a 4.b-s gyerekek pedig már korukhoz illő komolysággal adták elő Gondek Katalin felkészítésében az ünnepi műsorukat, benne a hegyek, az erdő és a víz fohászát, és az ijesztő adatokat, intelmeket az idei év kiemelt témájáért, a műanyagmentes világért: ha így folytatjuk, 2050-re több lesz a műanyag a tengerekben, mint a hal… Palack, pohár, szívószál, zacskó… minden nap! Az ivóvíz ¾ részében műanyag mikrorostok találhatók. Ezt isszák gyermekek, nők, férfiak. Ne hagyjuk, hogy így legyen!

Megosztás