Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Ki az, aki olvasás közben elképzeli maga előtt, szinte látja, hogy néz ki a szereplő? Milyen a ruhája, milyenek a színek, milyen a helyszín? – tette fel a kérdést Goór Brigitta a Kisfaludy Mihály Általános Iskola szépolvasási versenyén, és szinte az összes kéz a magasba emelkedett, mire a pedagógus így fogalmazott: látjátok, ez az olvasás igazi csodája! Erről Kánai Adél így írt: nagyon jó azoknak, akik látják, amit olvasnak. Persze a film is jó, csak éppen nem a te szereplőd játszik benne, hanem amilyet a rendező gondol. A könyvben az a jó, hogy te vagy a rendező.

Láng Éva és Goór Brigitta több mint 15 esztendeje álmodta meg és hívta életre a szépolvasási versenyt, s örömteli, hogy az ideire is szép számmal jelentkeztek a gyerekek: a 2-3-4. évfolyamon maximális létszámmal, és a felsősök közül is jó páran várták izgatottan a kezdést. A diákok öt korosztályban mérették meg magukat szabadon választott és kötelező részlettel, ám előtte Láng Éva mesélt röviden a fiatal, 44 esztendős szerzőről, aki – mint kiderült – nemhogy nem ismeretlen a tanulók számára, kifejezetten azért esett Berg Judit József Attila Díjas íróra a szervezők választása, mert igen népszerű a gyerekek körében. Láng Éva az életrajzi ismertetőt ez interjúrészlettel zárta. Egy riportban az író így fogalmazott: fiatal koromban arra vágytam, hogy beutazzam a világot, s hogy sok gyermekem szülessen. Ha jól belegondolok, minden álmom valóra vált. Született négy gyönyörű gyermekem, sokan ismerik, és szeretik a könyveimet. Kaszkadőr ugyan nem lettem (ugyanis az is szerettem volna lenni), de a regényhőseim meglehetősen vagány figurák és általuk én is rengeteg kalandot élhetek át… A pedagógus – tanulva picit Berg Judittól – arra bíztatta a könyvbarát gyerekeket, hogy most még olvassanak sokat, aztán később kezdjenek el ők is írni, merthogy „az is csuda nagy kaland lehet ám”.

A huszonegy kisebb, nagyobb lányka és hat fiú majd két órán keresztül olvasott, „mesélt” keltette életre a vagány figurákat. Valaki látható izgalommal, valaki könnyeden, mosolyogva, valaki színesebben, valaki picit lassabban, de valamennyien győztesként – hiszen – ahogy egy kisfiú meg is fogalmazta az eredményhirdetés előtt: már azzal mindannyian nyertek, hogy ott lehettek.

A zsűri jó ideig tanácskozott, s nem is titkolta Takácsné Eichhardt Emma elnök, hogy idén sem volt könnyű a dolguk, nem egy korosztálynál a négy ítész szavazással döntött, s volt olyan is, ahol az elnök voksa bizonyult a mérleg nyelvének.

Az eredményhirdetés során végül a másodikosok mezőnyéből Gallai Alíz vehette át a harmadik helyezettnek járó ajándékot, második lett Hartman Ákos, első Dóczi Dániel. A harmadikosok között Laczó Mira állhatott a képzeletbeli dobogó harmadik fokára, második helyen végzett Pfiszterer Éva, elsőn Rajcsány Gréta. A negyedikes lányok, fiúk között a zsűri Bognár Lilla Viktóriát sorolta a harmadik helyre, második lett Bokodi Szilvia, az első helyezett oklevelét Kakuk Mihály vette át. A hatodikosok mezőnyében Lopez Vega Hamka Emma nyújtott bronzérmes teljesítményt, második lett Pethő Lili Jázmin, első Peredi Dóra. A 7-8. osztályosok között Kiss Dominika végzett a második, Galgovics Borbála az első helyen.

Megosztás