Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Elnyertük a Vöröskereszt Bázisiskolája címet – jelentette be büszkén és örömmel a Vöröskereszt környei szervezetének tanárelnöke, Láng Éva még november 22-én az egészségvédelmi program keretében az általános iskolában. A tanárelnök akkor arra is felhívta az intézmény diákjainak figyelmét, hogy ez a rangos elismerés kötelezi is az iskolát, hogy – ha lehet – egy picivel még többet tegyenek az egészséges életmódért, s még elkötelezettebben működjenek együtt a Vöröskereszttel.

Ugyanezt hangsúlyozták a csütörtöki ünnepség vendégei is, hiszen ekkor érkezett el a pillanat, amikor az intézmény hivatalosan is átvehette a „Bázisiskola” címet igazoló táblát Hamburgerné Újvári Iréntől. A Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója az átadáskor kiemelte: a 2001-ben útjára indított országos program részeként a megyében a környei az ötödik iskola, amely elnyerte a címet.

A rendezvényen Kovács Dávid, a Magyar Vöröskereszt Ifjúsági szakmai vezetője is részt vett, s eskütételre kérte a diákokat. Ők pedig teli torokból ismételték utána, hogy tudásuk maximumát adják saját életük, egészségük és iskolájuk fejlődéséért. Szótárukból kitörlik a „nem”, „lehetetlen”, „majd később” szavakat, helyettük az „igen”, „természetesen”, már meg is csináltam” kifejezéseket használják. A diákok arra is felesküdtek, hogy álmukból felébresztve is kívülről fújják a Vöröskereszt hét alapelvét, még kínaiul is. Sőt, örömmel éneklik az ifjúsági szervezet „Nád a házam teteje” című indulóját, s tekintetbe veszik, hogy a másik is ember, még ha olyan is, mint egy tál pacal…

Különleges pillanat érkezett el iskolánk életében. Szeretnénk minél több diákunk számára lehetőséget biztosítani az elsősegélynyújtás elsajátítására, az egészségmegőrzés és baleset-megelőzés területén a fejlesztésre. Jó lenne, ha természetessé válnának számotokra az olyan korszerű, életmódbeli magatartásformák, amelyek nem csak egészségetek megőrzésében, hanem a felelősségteljes közösségi szerepvállalásokban is kulcsfontosságúak lesznek – ezt már Trézlné Staudinger Csilla igazgató intézte a diákokhoz, mielőtt bemutatta a bázisiskola új logóját. A figurát a 6. b osztályosok készítették el Soltész László tanár úr segítségével: az alma és a Nap az egészséget, a mosoly a vidámságot, lelki harmóniát, a vöröskereszt pedig a segítségnyújtást jelképezi.

Az igazgató zárásul egy önkéntes véradó soraival érzékeltette, milyen jóleső érzés a segítségnyújtás, a másokkal való törődés: „mintha az ég is mosolyogna, ahol ember emberen segít, ahol a szeretet hálója szinte mindenkit bekerít.”

 

Megosztás