Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Magyar idő szerint 1920. június 4-én 16.32-kor írták alá a versaillesi Nagy Trianon-kastély 52 méter hosszú és 7 méter széles folyosóján a trianoni békediktátumot. Kihirdetésekor az egész Nagy-Magyarország területén egy órán át zúgtak a templomok harangjai, száz esztendővel később ugyanebben az időpontban kondultak meg az ország harangjai, s szóltak fájdalmasan 100 másodpercig. Bár a járvány miatt a környei önkormányzat nem hirdetett és szervezett közös főhajtást, 2020. június 4-én, a környei templom harangjának megcsendülésének időpontjára egyre többen gyülekeztek a 2018 nyarán átadott Trianoni Emlékműnél, a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai pedig szirénaszó mellett tisztelegtek a székhelyükön.

Az emlékműnél nemzetes Dr. Árendás József, a Történelmi Vitézi Rend Komárom-Esztergom megyei Székkapitányság tagja idézte fel a 100 évvel ezelőtti eseményeket, és gróf Apponyi Albert máig fájdalmasan ható szavait a diktátum kényszerű tudomásulvételekor: Önök most megásták Magyarország sírját, de Magyarország ott lesz a temetésén mindazon országoknak, amelyek most itt megásták Magyarország sírját.

A békeszerződés következtében a Magyar Királyság lakóinak száma 18,2 millióról 7,6 millióra esett vissza, a királyság elveszítette területének több mint kétharmadát: a termőföld 61,4, a faállomány 88, a vasúthálózat 62,2, a kiépített utak 64,5, a nyersvas 83,1, az ipartelepek 55,7, a hitel- és bankintézetek 67%-át.

Ezt a nemzetet száz évvel ezelőtt igazságtalanul keresztre feszítették. Ennek a nemzetnek sírt és még most is sír a szíve, a lelke. Csendben, némán – fogalmazott Dr. Árendás József. Az emlékműnél az önkormányzat, a nemzetiségi önkormányzat és a vitézi rend képviselői helyezték el koszorúikat, majd a délutáni főhajtás a Székely Himnusz felcsendülése után civil kezdeményezésű összeállítással zárult.

A Trianoni Emlékmű alapja, talapzata a történelmi Magyarország hiteles térképe, amely érzékletesen mutatja be a széttöredezettségét. Ez a széttöredezettség, az egykori Nagy-Magyarország körvonala rajzolódott ki még élesebben este, amikor Beke László polgármester, az önkéntes tűzoltók és az általános iskola Jakab András vezette néptánc tagozatának népviseletben érkező tagjai pontosan 100 mécsest helyeztek el a valamikori határ, Magyarország leszakított csodái mentén.

Megosztás