Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Majdnem félmillió forintot utalt át november 11-én, csütörtökön Környe önkormányzata a vörösiszap sújtotta Somlóvásárhely helyhatóságának az általános iskola támogatásaként, miután az erről szóló megállapodást a helyszínen írta alá Beke László Környe, s Marton László Somlóvásárhely polgármestere. Községünk önkormányzata október közepén döntött úgy, hogy 300 ezer forinttal támogatja a vörösiszap sújtotta települések egyikét, s hogy az itt élőkhöz is felhívással fordul: ki-ki anyagi lehetőségeihez mérten járuljon hozzá az elkülönített számlán kezelt összeg növeléséhez.

Az alig 3 hét alatt a környeiek összességében 163 ezer forinttal gyarapították a bankszámlát, így csütörtökön Beke László polgármester és Pákozdi Ferenc alpolgármester a majdnem félmillió forintos támogatás hírével érkezhetett Somlóvásárhelyre, ahol Marton László polgármester épp a kárenyhítéssel kapcsolatos teendői miatt csupán egy kézfogás, s az aláírás erejéig, „munkásruhában” találkozhatott az adományozók képviselőivel.

Mint a helyszínen kiderült, „szerencsésnek” mondhatja magát a község, hiszen a katasztrófa nem követelt emberéletet, nem okozott személyi sérülést, s „csupán” két lakóház elbontásáról kell gondoskodniuk. A két érintett idős ember egyike rokonoknál helyezkedett el, míg a másik önkormányzati szolgálati lakásban él új háza elkészültéig.

A katasztrófa következményei viszont oly mértékben felborították a falu 240 millió forintos költségvetését, hogy már-már az általános iskola működtetése is veszélybe került, ezért döntött úgy a helyszínen Környe első embere, hogy az összegyűlt adományt „felcímkézve” az intézmény fejlesztésére ajánlja fel, ahol jelenleg negyven devecseri kisdiák oktatásáról is gondoskodnak.

Bedes István, Somlóvásárhely jegyzője a találkozás során elmondta: bár Devecserhez és Kolontárhoz mérten valóban a legkevesebb kárt szenvedték el, annak kezelése jócskán meghaladja erőiket. A kárelhárításra az önkormányzat eddig 32 millió forintot fizetett ki, miközben a központi kárenyhítési alapból 5 milliós előlegben részesültek. A vis maior keretre 70 milliós pályázatot nyújtottak be, az eredmény még nem ismert.

A község belterületén 4,5 hektárnyi részen változó, 10-40 centiméteres vastagságban rakódott le a vörösiszap, a mentesítés az önkormányzat feladata lesz. A nagyjából 10 ezer köbméternyi iszap, s ugyanennyi föld elhordatása a becslések szerint 150 millióra rúg majd, de azt még nem látják, miből teremtik elő a forrását. A mezőgazdasági területek kármentesítése a számítások szerint hektáronként 600 ezer forintra tehető.

A jegyző azt is kiemelte, hogy a környeihez hasonló, példaértékű segítőkészséget, szolidaritást tapasztaltak eddig számukra ismeretlen, távol lévő települések részéről is, amiért mindenki számára köszönetét fejezte ki.

Bedes Istvántól azt is megtudtuk: ő és Marton László polgármester a Torna-patak feletti hídon álltak az iszap megérkezésekor. Egy órával korábban kapták a jelzést telefonon a légvonalban 10-12 kilométerre lévő gát átszakadásáról, s igyekeztek minden eshetőségre felkészülni: földet rendeltek, ám az iszap 60 perc alatt odaért, s a földdel megrakott teherautót letolta az útról.

A jegyző így idézte fel az átélteket: „Először azt hittük, megússzuk, hogy csak a szántóföldek felé megy, de végül a patak és a Malomárok felől nem tudtuk megállítani a sodrást. Iszonyatos mennyiség volt, ugyanakkor egyszer csak láttuk a végét, mert nem volt utánpótlás, s fellélegezhettünk. Ha éjszaka érkezik, vagy akkor, amikor épp jön a vonat, el sem tudom képzelni, mi történik…”

Megosztás