Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A „rutinos” Antikvár látogatók minden nap bekukkantottak a környei Művelődési Ház és a Községi Könyvtár immáron hagyományosnak tekinthető őszi programjára, amely második alkalommal, és közkívánatra meghosszabbított nyitva tartással várta a könyvszerető környeieket, környékbelieket.

A szervezők szeptember első két hetében – szó szerint – naponta frissülő kínálattal, átlagosan másfélezer könyvvel csalogattak mindenkit, s pár nap elteltével már a „kívánságokat” is ismerték: tudták, ki keres kézimunkázással, ki horgászattal, ki helytörténettel kapcsolatos könyveket, ki gyűjt Berkesi Andrástól, ki Émile Zolától, és ki Robert Merlétől. Az egyedi „igények” teljesítése a könyvrengetegben már-már lehetetlen küldetésnek tűnt, de a legkitartóbb célzottan kutatók szinte valamennyien sikerrel jártak, és azok sem távoztak üres kézzel, akik „csak szétnéztek” a nagyteremben. Olyan is volt, aki négy doboz felajánlott könyvvel gazdagította a kínálatot, majd jó félórás nézelődést követően maga is egy doboznyi mennyiséggel távozott.

A két hét alatt nagyjából 7-800 könyv lelt új gazdára, s közel 300 érkezett be, hiszen amint híre kelt az Antikvárnak, máris sorjáztak helyből, Tatabányáról, Oroszlányból, de még a megye határain túlról is a felajánlások: hagyatékból, költözés miatt, vagy, mert „már nem tudom hová tenni, de kidobni nincs szívem”.

A kínálatból természetesen – mint mindig – mindenki díjtalanul válogathatott, a kihelyezett adományládában összegyűlt forintokkal a szervezők hagyományosan a Vöröskereszt környei szervezetét támogatják. Az adományláda tartalma pedig ismét jólesően jelezte, hogy a kezdeményezés beváltotta a kezdetekkor megfogalmazott célt: a szerényebb körülmények között élőknek is lehetőséget biztosítani, hogy könyvszeretővé váljanak, s hogy megőrizzék, hogy továbbadják könyvszeretetüket… Az adományláda az Antikvár pénteki zárásakor 35.315 forintot tartalmazott, és barátsággal „ölelkezett” a sok-sok 5, 10, 20, 100, 200 forintos érme a papírpénzekkel…

 

Megosztás