Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Január 8-án, az újév második vasárnapján községünkben tartották Magyarország első búcsúját. Így van ez már az 1800-as évek vége óta, hiszen a Római Katolikus Vízkereszt Templomot a Három Királyok tiszteletére szentelték fel, közkedvelt búcsújáróhely volt.

A katolikus templomban hagyományosan Bedy Sándor plébános celebrált misét, s az ünnepről így fogalmazott: az egyház az ünnepek sorával fokozatosan készül arra az egyetlenegy nagy ünnepre, amely a mennyei Jeruzsálemben lesz majd: minden népet összegyűjt és egyetlenegy ünnep lesz. Amikor az egyház így könyörög, hogy a mai napon ünnepeljünk, akkor azt azért teszi, mert az a mai ünneplés átvisz bennünket arra az egyetlen nagy ünnepre. Ott csak ma van, nincs tegnap, és nincs holnap…

A környei Római Katolikus Templom oltárképét, amely a Három Királyokat ábrázolja, Mayerhofer Frigyes bécsi festő festette, az alkotó személyére csak az eltelt években derült fény. Korábban többen úgy vélték, hogy ismeretlen bécsi festő alkotása, de anekdoták szóltak arról is, hogy az oltárkép készítője Feszty Árpád volt. Egy, a festő által személyesen aláírt hiteles eredeti számlamásolat azonban végérvényesen igazolja, hogy a bibliai jelenetet megörökítő értékes alkotás Mayerhofer Frigyes keze munkáját dicséri. A kép – melynek színei, kontúrjai alkalmazkodnak és illeszkednek a templom meghitt hangulatához – érdekessége, hogy a festményen Eszterházy Miklós legközelebbi hozzátartozóinak arcképei láthatók.

 

Megosztás