Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

5ny.bányászünnepIdén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a vértessomlói Bányász Nyugdíjas Szakszervezet, amely a megalakulása óta minden évben megünnepli a Bányásznapot. Így történt ez szombaton is, amikor a 170 fős szervezet helyi, várgesztesi, környebányai tagjai szép számmal gyűltek össze Nyugdíjas Székház udvarán felállított sátorban.
A vendégeket Egervári Péterné titkár köszöntötte, majd Torma Lajos, a Magyarországi Bányásztelepülések Országos Szövetségének elnökségi tagja osztotta meg a jelenlévőkkel gondolatait.
7ny.bányászünnepOrszágszerte több mint 800 település található, amely kötődik a bányászathoz. Ezek közül kivételes helyzetűnek tekinthető Oroszlány, ahol még működik a bánya, bár meghatározó a szénfillér intézménye, amely ez év végéig ad lehetőséget a szénkitermelésre. Vannak törekvések, hogy kicsit tovább működhessen, de még nem tudni, hogy az Európai Unió milyen lehetőségeket teremt a későbbiekre – hangzott el Torma Lajostól, aki kiemelte: 2ny.bányászünnepa bezárással kapcsolatos teendők akár 2018-ig is elhúzódhatnak, amely a nyugdíj előtt álló bányászkollégáknak biztosíthatná a műszakok teljesítését.
Büszkék lehetünk mindazokra, akik a bányászat bármely területén dolgoztak, a feleségekre, s a gyerekekre, akik bányászcsaládban nevelkedtek. A mi édesapáink, Önök építették fel ezt az országot, amiért tisztelet és köszönet jár! – 14ny.bányászünnepfogalmazott, s három kiadvánnyal ajándékozta meg a szervezetet, azt kérve, hogy azokat a nyugdíjas tagok mellett gyermekeik, unokáik is lapozgassák. Az egyik könyv az oroszlányi szénbányászat történetét ismerteti, a másik Krajcsirovits Henrik, a térségi bányászattal kapcsolatos fotóit tartalmazza, míg a harmadik egy összefoglaló tanulmány a hazai ásványi nyersanyagok hasznosítási lehetőségeiről. Ez utóbbi kapcsán elhangzott, hogy hazánk 300 évre elegendő megkutatott szénvagyonnal rendelkezik, de található urán, réz, cink, mangán, arany és ezüst is.
23ny.bányászünnepA rendezvényen a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezete elnöke nevében Torma Lajos emléklappal és ajándéktárggyal köszöntötte az idén jubiláló szakszervezeti tagokat. Hat évtizede tag Hartdégen Ignác, s fél évszázada Krüpl Ferencné, Krüpl Ferenc, Schweininger János, Szokola Sámuelné, Hernádi Ferencné, Pillmann József és a környebányai Fehér László.

24ny.bányászünnep

 

Megosztás