Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Ma már szinte nem telik el nap, hogy ne olvasnánk az újságban, ne tapasztalnánk meg akár szűkebb környezetünkben, hogy valaki áldozattá válik: meglopják, kirabolják… akár saját otthonában… bár leginkább megelőzni lenne jó az áldozattá válást, jó tudni, hogy van hová fordulnunk, ha már megtörtént a baj.

A bűncselekmények sértettjei 2006 óta számíthattak az áldozatsegítőkre, ez év április 15-étől pedig már a tulajdon elleni szabálysértések áldozatai is fordulhatnak a megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálataikhoz, amely szűkebb hazánkban Tatabányán a Népház u.12. sz. alatt található.

A korábbi 20 ezres értékhatár 50 ezerre emelkedett, ha tehát valakitől ellopnak 45 ezer forintot, s nincs olyan körülmény, ami bűncselekménnyé minősítené az esetet, akkor ez szabálysértés – érzékeltette példával a változást dr. Gulyás Renáta osztályvezető, azt is hozzátéve, hogy így értelemszerűen kitágult az a kör, akik hozzájuk fordulhatnak. Véleménye szerint ez azért is rendkívül kedvező, mert a tapasztalatok szerint főként a 20-30-40 ezer forint értékű lopások szokták okozni a nehezebb sorsú ügyfelek életében a legnagyobb krízist.

A tulajdon elleni szabálysértések áldozatai bizonyos feltételek megléte esetén a már korábban ismert támogatási formákat vehetik igénybe, kezdve az azonnali pénzügyi segéllyel, amely legfeljebb 87.118 Ft lehet, s az elkövetéstől számított 5 napon belül kell igényelni, de ügyvédi segítséget is kérhetnek.

A változásról természetesen a szolgálattal együttműködő hatóságok, társszervek már tájékozódtak, s ha nem is nőtt meg ugrásszerűen az ügyfelek száma, mára nem telik el úgy hét, hogy valamelyik kapitányságról ne érkezne szabálysértés áldozata a Népház utcába. Az osztályvezető mindemellett fontosnak tartja, hogy a lakosság is megfelelő információkkal rendelkezzen a lehetőségekről. Minden bizonnyal az együttműködésnek és a folyamatos tájékoztatásnak köszönhető az is, hogy országosan rendkívül kiemelkedően teljesít a megye. Mint dr. Gulyás Renáta elmondta, öt éve készül egy statisztika, amely felméri, hogy az egész megyében elkövetett bűncselekmények áldozatainak hány százaléka „kopogtat be” az áldozatsegítő központba. Ebben a statisztikában 2007 óta Komárom-Esztergom megye áll az élen 18-20%-al, ami majdnem kétszerese az országos átlagnak.

Az, hogy ilyen jól teljesítünk, nyilván elsősorban a nyomozóhatóság kiváló tájékoztatási tevékenységének eredménye – emelte ki az osztályvezető. A százalékos arány egyébként éves szinten 700-750 kérelmezőt jelent, s nagyjából 300-ra tehető azok száma, akik nem nyújtanak be kérelmet, csak információra van szükségük, vagy olyan jellegű a bűncselekmény, hogy nem jogosultak a támogatásra, illetve gyakran előfordul, hogy nincs büntetőeljárás folyamatban. Ez többnyire a hozzátartozók közötti erőszak áldozataira jellemző, akik – bár kérik a szolgálat segítségét – kérelmet mégsem tudnak benyújtani, mivel félnek, s nem akarnak feljelentést tenni.

Az osztályvezető azt is elmondta, hogy a legtöbb áldozat egyértelműen vagyon elleni cselekmények miatt szorul segítségnyújtásra. A legmagasabb arányban lopások fordulnak elő, de jellemző a személyes iratok eltulajdonításából adódó bűncselekmény, s – a már említett – hozzátartozók közötti erőszak, ami az országos átlagnál jóval magasabb a megyében. Dr. Gulyás Renáta már hét esztendeje ténykedik ezen a területen, ám – mint mondja – még ma is találkozik olyan esetekkel, amiken meglepődik. A gazdasági helyzet természetesen érezteti hatását, s míg pár esztendeje egyáltalán nem volt jellemző, addig mára mindennapossá váltak a munkahelyi lopások is, amelyek elkövetői korántsem biztos, hogy minden alkalommal besurranó tolvajok…

Emelkedik az áldozatok, a bűncselekmények, ezzel együtt pedig a segítséget kérők száma – ez egyértelműen megállapítható, az áldozatsegítők „helyzete” pedig akár faramucinak is nevezhető, hiszen annak örülnének a leginkább, ha nem lenne szükség a munkájukra…

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata Tatabányán, a Népház u.12. sz. alatt található. Telefonszámuk: 34/512-790. A szolgálat által az áldozatok számára biztosított lehetőségekről bővebben itt olvasható: www.kimisz.gov.hu/alaptev/aldozatsegito

Megosztás