Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

13búcsúÉvszázadok óta Környén tartják Magyarország első búcsúját, hiszen a falu Római Katolikus Vízkereszt Templomát a Három Királyok tiszteletére szentelték fel. Az egyházi ünnephez kapcsolódó vásáros hagyomány az eltelt esztendőkben kissé megkopott, ezt kívánta idén feleleveníteni a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult.

Környe arról is nevezetes, hogy itt tartják hazánkban az év első búcsúját. Így van ez már az 1800-as évek vége óta, hiszen a község Római Katolikus Vízkereszt Templomát a Három Királyok tiszteletére szentelték fel. Az ország első búcsúját ezúttal az újesztendő második vasárnapján, tizedikén tartották, a katolikus templomban hagyományosan Bedy Sándor plébános celebrált misét.

1búcsúMíg az eltelt esztendőkben olyannyira megkopott az ünnephez kapcsolódó kirakodás, hogy tavaly egyetlen vásáros árválkodott a sportpálya mellett, addig ezúttal nemcsak az árusok, hintások, de a misét követően az érdeklődők is megtöltötték az óvoda előtti teret, ahol a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe pogácsával, teával, forralt borral kínálta a vendégeket, miközben a Schwowischi Buam zenekar térzenével szórakoztatott.

3búcsúAnnak idején a nagymamám 12 féle süteménnyel készült erre a napra, disznót vágtunk, érkeztek a távoli rokonok, s az év egyik legjelentősebb családi, közösségi megmozdulásának számított a búcsú. Ezt szeretnénk feleleveníteni – mondta el Tirhold Kármen elnök, aki szerint a negatív folyamatban a szeszélyes, gyakran igencsak kedvezőtlen időjárás is szerepet játszhatott, ennek ellenére úgy véli, hogy kitartással, szervezéssel ismét felidézhető, megőrizhető a hagyomány, melynek kiváló helyszínéül szolgál a templom mellett, a falu központjában található óvodatér.

A hívek, a katolikus templomba érkezők a búcsúi misén tapasztalhatták meg első alkalommal az összesen 101 folyóméter hosszban kialakított padfűtés előnyeit is, melynek 2,5 millió forintos kialakítási költségét a falu önkormányzata biztosította. A padra szerelt, igen energiatakarékos fóliafűtőtest mellett azért határozott a helyhatóság, mert csak ott fejti ki a hatását, ahol ráülnek, s nem a levegőt, hanem a padban ülőt melegíti, s a leghidegebb téli napon is csak 380 forintos üzemeltetési költséget jelent óránként.

2búcsú15búcsú 4búcsú 5búcsú 6búcsú 7búcsú 8búcsú 9búcsú 10búcsú 11búcsú 12búcsú 14búcsú

Megosztás