Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

1tóthzsókaZarándokutak címmel indított előadássorozatot A Vértes Agorája, ennek keretében látogatott kedden a környei Művelődési Házba Tóth Zsóka előadóművész és Fehér Péter turisztikai és térségi munkatárs. Zsóka kedden a Camino több száz kilométeres útjára invitálta a vendégeket, Péter pedig a Mária út zarándokútról és az 1Úton rendezvényről tart élménybeszámolóval egybekötött előadást május 11-én 17 órától.

4tóthzsókaTóth Zsóka hátizsákkal, túrabotokkal, bakancsban és abban a viseletben érkezett, amelyben pár esztendővel ezelőtt végigzarándokolta a Camino-t, a „Csillagok útját”. Ahogy fogalmazott, az előadásra hozta magával a 700 kilométeres utat, amit végigjárt, a tájat, szálláshelyeket, utcákat, embereket, arcokat, emlékeket, s már az első percben hangsúlyozta az érdeklődők előtt: az út mindenki számára végigjárható, nincs lehetetlen!

5tóthzsókaNem hitbéli elhatározás volt. Elérkezett az életemben egy választóvonal, amikor úgy éreztem, bele kell vágnom. Történtek fájdalmas események… előttük is tisztelegtem, amikor elindultam… – hangzott el a motivációról. Az útra egyedül indult, ám egy Irén nevű hölgy személyében társra lelt. Nem egyezett a ritmusunk, de olyan gyámoltalan és elesett volt, hogy nem volt szívem magára hagyni, s rájöttem, hogy ezen az úton ő a keresztem – fogalmazott Tóth Zsóka. Az út valamennyi szépségét, fizikai, mentális terhét, fáradtságát, a kitartás küzdelmét és erejét, a lélek „tisztulását” olyan érzékletességgel ábrázolta, hogy a jelenlévők szinte érezték a hátizsákja súlyát, vele együtt keresték a jelzéseket, s képzeletben ott lehettek, amikor a Vaskeresztnél zarándokok ezreit, százezreit követve letetette a kavicsát, s vele együtt mindazt, amit addig magában cipelt.

8tóthzsókaCsak az út van, amin menni kell. Nincs mese, megfordulni nem lehet…

A zarándoklat lényege abban rejlik, hogy egyedül kell végigjárni az utat, békességben és harmóniában a világgal, megszabadulva a gondoktól, problémáktól. Azonban soha sem vagyunk egyedül, mert együtt vagyunk a természet ezer csodájával, mert előttünk is és utánunk is sokan járnak az úton.

Az út teljesítői, így Tóth Zsóka is Compostellában, a katedrális előtti téren pihent meg, s fogta, dolgozta fel a megérkezés hihetetlen érzését 700 kilométer után…

Egy életre szóló élmény volt. Azt tanította meg nekem, hogy nagyon sok felesleges dolgot hurcolunk magukban és magunkkal. Sok rossz gondolatot, sok olyan felesleget, amivel nem kell foglalkozni. Megtanított arra, hogy mennyire egyszerű az emberek között közlekedni és milyen egyszerű kapcsolatba lépni a másikkal, ha igazi a közeledés és nincs benne „játék”. 12tóthzsókaAzt is megtanította, hogy az ember természetes arca milyen szép tud lenni, ha megvan a belső békéje. Ezen az úton csak az a dolga az embernek, hogy A-ból B-be eljusson. Naponta ez a feladat. S miközben ezt teljesíti, lehull róla minden feleslegesen cipelt dolog, gondolat… és megtisztul az ember – fogalmazott az előadó, a beszámoló végén is bíztatva az érdeklődőket: nincs lehetetlen.

19tóthzsókaErről tanúskodott az érdeklődők között helyet foglaló környei Vanya László is, aki 2006-ban egy társasággal járta végig az utat. A két zarándok örömmel talált egymásra, s az előadást követően is percekig idézték fel az élményeket, emlékeket.

A Zarándokutak második állomására és az újabb útra Fehér Péter hívja az érdeklődőket, aki május 11-én 17 órától a hazai zarándokturizmus témájáról tart előadást a környei Művelődési Házban.

 

Megosztás