Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Hosszú évek óta nem dicsekedhetett Környe olyan látványos és hangulatos szüreti felvonulással, mint amilyennek szombat délután lehettek szem- és fültanúi a falubeliek. A közel százfős menet a művelődési háztól indult lovasokkal, hintókkal, kisbíróval, cigány házaspárral, táncosokkal, zenekarral, s hogy mindenki elférjen, a sort a zsúfolásig megtöltött Dottó vonat zárta.

Bár időnként komor felhők borították az eget, a szervező Német Kisebbségi Önkormányzat tagjainak örömére az eső nem eredt el, s ugyan kissé vacogtató volt a hőmérséklet, a „legfázósabbak” védőitalban, azaz jóféle borban, no meg pálinkában nem szenvedtek hiányt, de természetesen a kicsiknek is bőségesen jutott meleg tea.

Adatik tudtára tisztelt falu népe, kezdetét veszi a szüret ünnepsége. Elmúlt egy év és mi újra itt vagyunk, hogy a falu lakóival együtt mulassunk! – hat állomáson hirdette a kisbíró, hogy elérkezett a szüreti mulatság ideje, s a Szivárvány Táncegyüttes három csoportja a Várgesztesi Vagányok muzsikájára mind a hat helyszínen vidám polkával csalogatta a környeieket az esti mulatságba.

A táncosok és a menet résztvevőinek jutalma sehol sem maradt el, az állomásokon kitartóan lesték a megérkezésüket, s kicsit és nagyot finomabbnál-finomabb falatok, sütemények, szendvicsek vártak, a művelődési házban pedig ízletes gulyásleves. A faluházba visszaérkezve aztán ismét táncra perdültek a szivárványos táncosok, dalra fakadt a Német Nemzetiségi Dalkör, majd a Várgesztesi Vagányok húzták a talpalávalót az idei szüreti vigadalom zárásaként, melyet minden bizonnyal még sokáig fognak felemlegetni a környeiek.

Megosztás