Előzzük meg a gombamérgezést!

gomba2Az év folyamán, de különösen a tavaszi, őszi esős időjárás esetén sokféle vadon termő gomba található zöld környezetünkben, melynek egy része mérgező. Kiemelést igényel a gyilkos galóca, fogyasztása – a gyors orvosi beavatkozás ellenére is – gyakran halálos kimenetelű ételmérgezést okoz. A gombatoxin okozta legfőbb haláloki tényezők: májelégtelenség, vese- és szívszövődmények.

A gyilkos galóca ismérvei: Kalapja sárgászöld, olajzöld, barnás-zöld, de kifakulva fehér is lehet. Lemeze mindig fehér, a gombának van gallérja és bocskora is.

Fontos tudnivalók:

1. Csak az szedjen vadon termő gombát, aki biztosan felismeri a fajtákat.

2. Aki nem ismeri a gombákat, ne szedje, vagy ha igen minden estben gombaszakértővel vizsgáltassa meg az összes begyűjtött gombát (térítésmentes szolgáltatás).

3. Ellenőrizetlen (rokontól, baráttól kapott, házalótól vásárolt stb.,) gombát ne fogyasszunk.

4. Gyilkos galóca okozta megbetegedés esetén eredményes kezelésre házi gyógymód nincs.

Gombaszakértők elérhetősége a közelben:

Tatabánya, Kond vezér úti vásárcsarnok (keddtől szombatig 6.30-10.30 óráig)

Oroszlány, Táncsics Mihály u. 1. Bányász Klub (hétfőtől szombatig 6.30-10 óráig)

 Néhány példa a gombákkal kapcsolatos téves ismeretekből, babonákból

– Forralással, kalapbőr lehúzásával a gomba mérgező hatása nem szűnik meg.

– A csigarágott, vagy kukacos gomba nem garancia arra, hogy a gomba ehető.

– Nem igaz, hogy a mérges gomba rossz szagú, élénk színű, csípős ízű és vágáskor húsa elszíneződik.

– Az sem igaz, hogy a kutya, macska által elfogyasztott gombás étel ehető, mivel a gombák mérgező hatása miatti tünetek több óra, illetve 1 nap után jelentkeznek (pl.: gyilkos galóca esetében a tünetek megjelenése kb. 8-24 óra).

Mit tegyünk gombamérgezés gyanúja esetén?

1. Gombás étel fogyasztása után néhány órával jelentkező gyanús tüneteknél (pl.: émelygés, hányinger, gyomorfájdalom, keringési-, és idegrendszeri panaszok) a beteget orvoshoz kell vinni, vagy mentőt kell hívni.

2. Legelső feladat a beteg hánytatása. A hányadékból mintát kell venni laboratóriumi vizsgálatra.

3. A mérgezett személyt fektessük le, takarjuk be jó melegen.

4. Gondoskodjunk a folyadékpótlásról (cukros vagy sós víz, tea itatása)

5. Eszméletlen beteget nem szabad hánytatni vagy itatni!

6. Meg kell tudni, hogy a betegen kívül még hányan fogyasztottak a gombából és a tünetmentes fogyasztó személyeket is orvoshoz kell juttatni.

7. A gomba hámozási maradékát meg kell őrizni, ugyanis a beazonosításban nagy szerepe lehet, ami a megfelelő, gyors kezelés megkezdéséhez nagy segítséget jelent.

8. A megbetegedettek életének megmentése függ a mérgezés korai felismerésétől és a gyors orvosi beavatkozástól!

Vigyázni kell a kisgyermekekre, különösen a tavaszi, őszi időszakban, mivel többféle gomba is megtalálható kertes házak, gyermekintézmények (pl.: óvodák) udvarán. Ezek között mérgező fajták is lehetnek, amit a gyermekek előszeretettel szednek le, megkóstolhatnak. Ezért fontos a gyermekek körében is a gombákról szóló ismeretek bővítése, a kellő óvatosság kialakítása, amit a gyermekintézmények mellett a szülők is segíthetnek.

Összeállította: Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Közegészségügyi Osztály