Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

húsvétinyúlHúsvét közeledtével a legtöbb boltban széles kínálattal találjuk szembe magunkat a húsvéti édességek tekintetében. Kisebb, nagyobb, olcsóbb és drágább variációk közül választhatunk. Vajon melyik a finomabb, melyik nem okoz csalódást? Mindenképp érdemes elolvasnunk a címkét, így már könnyebben tudunk dönteni. Ha a termék megnevezése ét- vagy tejbevonó, akkor az biztosan nem csokoládé, mert akkor az lenne ráírva. Egy termék akkor nevezhető csokoládénak, ha a kakaótartalma minimum 35%. Ezzel szemben a bevonó-masszák esetén elegendő az 5%-os kakaótartalom. Amire érdemes figyelni, hogy a termék tartalmaz-e hidrogénezett növényi zsírt, úgynevezett transzzsírsavat, és ha igen, akkor mekkora mennyiségben.

Azzal, hogy más az összetételük az egyes termékeknek, természetesen más lesz az ízük, állaguk és élvezeti értékük is. Ha egy termékben magasabb a kakaó-, illetve kakaóvaj-tartalom, akkor magasabb a zsírban oldódó „A” és ”D” vitamin tartalma, valamint több ásványi anyagot is tartalmaz.

Energiatartalma közel ugyanannyi a bevonó-masszának és a csokoládénak: 100g-onként kb. 550kcal.

Sok gyártó a közkedvelt csokoládéjából figurát is készít, így találhatunk valóban jó minőségű nyúl, tojás, bárány és csibe alakú változatokat is.

Jó, ha tudjuk, hogy azonos márkanév alatt az összetétel is azonos, így a termék minősége és az íze is ismerős lesz.

Kétségtelen, hogy fontos szempont a termék ára, de ha ajándékba vásárolunk, inkább válasszunk kisebb kiszerelést, de az jó minőségű legyen.

Érdemes megnézni a kilogrammra kivetített árat is, hiszen ehhez tudunk viszonyítani a különböző súlyú csokoládéknál.

Aki gyakorló házi cukrász az tudja, hogy a tortabevonó sem csokoládé, de tortákra és süteményekre jól alkalmazható (szintén figyelembe véve a transzzsírsav tartalmát). Nem kell mást tennünk, mint összedarabolni, majd gőz felett megolvasztani. Ha teljesen felolvadt, 2-3 evőkanál olajjal simára keverjük, és már használhatjuk is. Akár ráönthetjük különféle sütemények tetejére, vagy belemártogathatjuk például az islert.

Ha ajándékba veszünk húsvéti figurát, akkor inkább a valódi csokoládékat válasszuk. A minőség mellett fontos az édesség elfogyasztott mennyisége is. Ne csak magunkra, hanem a gyerekekre is figyeljünk, és ne engedjük, hogy a csokievés legyen a központi esemény Húsvétkor. Napi 5-10 dkg csokoládé még a tavaszi szünetben is bőven elegendő egy napra a gyermeknek felnőttnek egyaránt.

 

Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal

Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve

Közegészségügyi Osztály

 

Megosztás