Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

földnapja_09Faültetéssel, tavaszi nagytakarítással, túrákkal és számos más „zöld” programmal ünnepelték szerdán országszerte a Föld Napját, melyet idén huszonötödik alkalommal rendeztek meg Magyarországon. A Környe-zetünk Jövőjéért Alapítvány majdnem negyedszázada csatlakozott a kezdeményezéshez, így ezen a napon Környén huszonnegyedik alkalommal rendezték meg a „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” mottót is viselő ünnepséget.

A Művelődési Házban hagyományosan a gyerekeké volt a főszerep, a Vackor Óvoda és Bölcsőde Ficánka vegyes csoportja az Erdei pocsolya, míg a Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 1.b osztálya a Szeleburdi nyulacska című mesejátékkal csalogatta a képzeletbeli természetbe a vendégeket, s adott ízelítőt az állatok sokszínűségéből, sebezhetőségéből, szerethetőségéből.

földnapja_02A megjelenteket Pákozdi Ferenc alpolgármester, a Környe-zetünk Jövőjéért Alapítvány elnöke köszöntötte, kiemelve, hogy Környén már 24 éve hívják fel a figyelmet ezen a napon is a környezet védelmére. Tennivaló akad bőven, ezt jelzik azok az akciók is, melyeket ilyentájt szerveznek. A jövő generációk iránti felelősség napjainkban a világ sok országában kerül előtérbe, ami azt mutatja, hogy a környezetünk állapotáért, a Föld jövőjéért felelősséget érzők kritikus tömege előbb-utóbb elég lesz a sürgető változások keresztül viteléhez – fogalmazott az elnök, aki a „Húsmentes hétfő” kezdeményezésére is felhívta a figyelmet. Mint elhangzott, a nemzetközi húsmentes hétfő mozgalom – amelyhez már több mint 30 ország, köztük Magyarország is csatlakozott – felhívást tett közzé, hogy legyen húsmentes a Föld napja, mert heti egy nap hús nélkül ajándék a szívnek és a Földnek. Felhívásukban arra bíztatják a Föld népességét, hogy hetente legalább egyszer legyen húsmentes a napunk, és kezdjük ezt április 22-én, a 45. Föld napján. A legújabb kutatások szerint a haszonállatok tartása felel a globális üvegházgáz-kibocsátás 14,5%-áért. Húsfogyasztásunk csökkentésének – még ha az csak egyetlen egy nap egy héten – rendkívül nagy a környezeti hatása. Heti egy vegán nappal vízfogyasztásunkat, üvegházgáz-kibocsátásunkat és fosszilis energiafüggésünket egyaránt jelentősen csökkenthetjük – ismertette a felhívást az elnök, majd következett az ünnepi műsor a gyerekek, azon korosztály előadásában, akik már környezettudatos szemléletben nevelkednek, s a remények szerint a környezetüket óvó felnőttekké is válnak.

földnapjaföldnapja_03 földnapja_04 földnapja_05 földnapja_06 földnapja_07 földnapja_08 földnapja_11 földnapja_12 földnapja_13 földnapja_14 földnapja_15 földnapja_16 földnapja_17 földnapja_18 földnapja_19 földnapja_20 földnapja_21 földnapja_22 földnapja_23 földnapja_24 földnapja_25földnapja_14

 

Megosztás