A Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség a LEADER Nemzetközi Együttműködések jogcímben elnyert támogatás kapcsán olasz-magyar helyi termékfejlesztés, gasztronómiai kalandozás témában kiadvány készítését tervezi a LEADER HACS területén lévő 37 településéről, így Környéről is gyűjtve, hagyományos nemzetiségi receptekből összeállítva.
A 28-32 oldalas kiadványban a környei lakosoknak is lehetőségük nyílik arra, hogy a helyi termékekből készült, hétköznapi élethez kötődő vagy a népi hagyományok és ünnepkörök meghatározó ételeit bemutassák.
A kiadvány célja, hogy felkeltse az érdeklődést a különböző települések nemzetiségi konyhája iránt, és kedvet hozzanak ezek felkereséséhez a turisták körében. Segítsék a régi ízek fennmaradását, s biztosítsák a fiatalok számára a hagyományos konyha megismerését. A tervezett kiadvány elősegíti a gasztronómiai turizmus fejlődését, azzal hogy a látogatók a helyi ételkülönlegességeken kívül a vidéki életet, hagyományokat és helyi termék előállítást is megismerhetik, élénkítve ezzel a falusi turizmust.
Amennyiben szeretné, hogy az Ön receptje is bekerüljön a kiadványba, a szervezők kérik, hogy a következő szempontok alapján készítsen egy rövid ismertetőt:
A receptet beküldő adatai: Név, címe, elérhetősége (telefon, email cím)
Recept bemutatása
a) recept rövid története, milyen nemzetiségi hagyományhoz, népszokáshoz, ünnephez kapcsolódik
b) milyen helyi terméket (alapanyagot) tartalmaz
c) hozzávalók, elkészítési folyamat
d) 1-2 jó minőségű digitális kép (ha van)
A receptet és a fenti adatokat tartalmazó dokumentumot a munkaszervezet@vercse.hu e-mail címre várják legkésőbb 2015. március 1-ig.