Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

tökpartiIdén már második alkalommal várták a gyerekeket, fiatalokat, s szüleiket Halloweeen partira a Művelődési Házban. Szerdán majdnem félszázan vágtak neki a tökfaragásnak, kedvesen rémisztő ablakdíszek és síkbábok készítésének.
Szellemek, tökök, denevérek, fekete macskák, faragott tökök gyülekeztek egy idő után az asztalokon a Művelődési Ház Halloweeen partiján szerdán, amikor többen ijesztőnek vélt, inkább azonban bájos maskarát is öltöttek. tökparti_11A legötletesebb jelmezek nemcsak a résztvevők tetszését nyerték el, hanem 1-1 tortát is, így a partit a legünnepibb desszerttel zárhatta a boszinak öltözött Jeszenovics Viktória és Deák Dorina páros, a fekete macska Csenki Panna és a fekete pók Benkő Lili.
Bár a töklámpás készítését sokan az angolszász és amerikai ünnephez, „Halloween”-hez kötik, a tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány. Olyannyira régi, hogy az első erről szóló történet egészen Salamon, Árpád-házi királyunk idejébe nyúlik vissza, aki trónviszályban állt unokatestvéreivel: Gézával, illetve annak halála után Lászlóval. tökparti_081081-ben Salamon ugyan elismerte Lászlót, mint magyar királyt, cserében megtarthatta királyi címét és László udvartartást is rendelt mellé, Salamon azonban a királyi udvarban is terveket szőtt a trón visszaszerzésére. Ezek után László biztonsági okokból a visegrádi vár tornyába záratta. Az őröknek parancsba adták, hogy sötétedés után töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy éjszaka is szemmel tarthassák a rabot. A különleges „fáklyák” azonban nemcsak a vár foglyát világították meg, hanem a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak. Innen ered a mondás: „fénylik, mint Salamon töke”.

tökparti_02tökparti_03 tökparti_04 tökparti_05 tökparti_06 tökparti_07 tökparti_09 tökparti_10

 

Megosztás