Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A január 29-ei földrengés epicentrumához legközelebb eső településekről kért elsődleges káresemény tájékoztatást Czunyiné dr. Bertalan Judit, Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott. Az eddig beérkezett összesítésekből az derül ki, hogy a sajtóban eddig megjelent, többmilliárdos károkról szóló hírek túlzónak bizonyultak. Ma már az is biztos, hogy Vértessomló utolsó házától 300 méterre, északkeletre, az erdőben volt az epicentrum.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kérésére tájékozódott a január 29-ei földrengés okozta károkról Czunyiné dr. Bertalan Judit. A Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott az epicentrumhoz legközelebb eső településekről, Vértessomlóról, Várgesztesről, Környéről, Kecskédről, Oroszlányból, Bokodról, Kocsról, Tatáról, Kömlődről és Vértesszőlősről kért adatokat, miután több híradásban is az jelent meg, hogy a károk értéke többmilliárdosra tehető.

Szó sincs arról, hogy a kapott adatokat lekicsinyellném, de megnyugtató a tudat, hogy nem olyan mértékben sérültek ingatlanok, mint arról hallhattunk. S az is megnyugtató, hogy a károsultak 90 százaléka rendelkezik biztosítással – fogalmazott a kormánymegbízott.

A tíz településről készített tájékozódó összesítés alapján hatszázra tehető a sérült ingatlanok száma. A legtöbb kárbejelentés, 216 Oroszlányból érkezett, de a település nagyságához mérten Vértessomlót sújtotta leginkább a földrengés. Ma már azt is tudni, hogy a község utolsó házától 300 méterre, északkeletre, az erdőben volt az epicentrum. Vértessomlón az eddigi felmérések szerint 110 ingatlan sérült meg, ebből tíz olyan súlyosan, hogy ingatlanonként másfél millióra becslik a kárértéket, a község egészét tekintve 40 millióra. Várgesztesen 59 kárt regisztráltak, ott a legsúlyosabban a templom sérült meg, s már Környén is majdnem elérte a félszázat a kárbejelentések száma.

A környei károsultak zömmel különböző méretű belső és külső fal-, födémrepedéseket jelentettek, de kéménydőlés, csőtörés, melléképületek elmozdulása, ajtó megrogyás, csempék lehullása, tetőszerkezeti szarufák és kerítésalap kimozdulása is szerepel az ismertetett károk között.

Beke László polgármester kiemelte: elsődleges kárfelmérésről van szó, ezért a környei környei önkormányzat továbbra is kéri azokat a lakosokat, akiknek a január 29-ei földrengés során káruk keletkezett, s azt még nem jelezték, mielőbb tegyék meg telefonon, vagy e-mailben.

A bejelentés tartalmazza a nevet, pontos címet (utca, házszám), a keletkezett kár leírását, azt, hogy a bejelentő rendelkezik-e biztosítással, s ha igen, azt is, hogy megkezdte-e már az intézkedést a biztosítójánál.

A bejelentéseket az önkormányzat az 573-100-as telefonszám 11-es mellékén, vagy az info@kornye.hu e-mail címen várja.

Megosztás