Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A címbeli megállapítás egy kislánytól hangzott el, amikor az olvasztott csokoládéba mártotta fánkját március 23-án a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe és a Művelődési Ház közös programján. A szervezők valóban mindent megtettek azért, hogy a kicsik és nagyok jól érezzék magukat, s hogy számos, különböző technikájú kézműves díszt, ajándékot készíthessenek húsvétra.

A ragasztás, festés, vágás, színezés, csillámozás, gyöngyözés, konfettizés eredményeként sorra készültek a hímes tojások, tojástartók, báránykák, nyulak, aki pedig finomságra vágyott, az a „Süssünk, főzzünk valamit” klub két terülj-terülj asztalkám édes és sós süteményei közül válogathatott. A klub gondolata Pribéliné Wéber Noémiben született meg pár hónapja, s „percek alatt” maga köré gyűjtött jó pár hölgyet, akik ismerik, vagy éppen szeretnék megismerni a sütés-főzés valamennyi csínját-bínját. A klub tagjai már előző nap szorgoskodtak az iskola tankonyháján, készítették a csokis muffinokat, sajtos csigát, mézeskalácsot, linzert, cake popot, a kézműveskedés délutánján pedig helyben készítették el az illatozó mini fánkot, s tartották melegen az olvasztott csokoládét.

A programot a vértessomlói származású Kerling Alajos is színesítette, az ámuló gyerekek és felnőttek gyűrűjében szorgoskodott: fúrt, köszörült a fogászati rendelőkben használatos eszközökkel, ám nem sajgó fogakat gyógyított, hanem törékeny húsvéti csodákat alkotott fácán- és libatojásokból. A férfi lassan 25 esztendeje gravíroz tojásokat. Először színezi őket, majd következik a motívum köszörülése, amelynek illeszkednie kell a formához, hiszen papíron teljesen másként mutat, mint térben. Azt mondja, annak idején valahol meglátta a technikát, s úgy gondolta, ha más meg tudja csinálni, akkor ő is. S igaza lett. Mára megszámlálhatatlan népi motívumokkal ékesített húsvéti tojás került ki a kezei, no meg a leheletnyi vékony fúrói közül. Miközben dolgozott, élvezettel osztotta meg az apró „trükköket”, a szakma csínját-bínját: hogyan kell például kifújni a tojásokat, hogy még véletlenül se törjenek, roppanjanak össze. Hiszen az általa használt „alapanyagok” nem hétköznapiak. Míg egy időben tenyésztettek a környéken struccokat, ma már 1-2 tojás beszerzése is nehézkes, Környén azonban egy felajánlásnak köszönhetően máris gyarapodott egy darabbal a készlete. A legmerészebb fiúk, lányok gravírozásra is vállalkozhattak, ők a különböző technikával készített egyedi, és megismételhetetlen húsvéti díszek mellett gravírozott tojásokkal is büszkélkedhettek a program zárásaként.

A szervező Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Művelődési Ház nagyon köszöni Kerling Alajos tojásfaragónak, hogy nemcsak elhozta Környére a törékeny csodáit, de a merészebb gyerekeket be is vezette a készítés rejtelmeibe! Nagyon köszönjük a „Süssünk, főzzünk Klub” tagjainak, Szabó Lászlóné Marikának, Lóczi Kingának, Tujfl Ottóné Szilvinek, Barta Gizellának, Nagy Mónikának, Végertné Nedermann Évának, Jozefik Vanesszának, Csépke Cecíliának, Pribéli Rékának, és az ötletgazda Pribéliné Wéber Noéminek, hogy finomságaikkal megédesítették a programot!

Nagyon köszönjük a Nő Klub tagjainak a kreatív húsvéti figurák megálmodását, és a segítségnyújtást az elkészítéshez! Nagyon köszönjük a Művelődési Házban működő Büfé figyelmességét, hogy valamennyi gyerkőc apró csokoládé nyuszit kapott ajándékba!

Nagyon köszönjük minden, meg nem nevezett segítő közreműködését!

És végül, de nagyon-nagyon nem utolsó sorban köszönjük valamennyi apróság, anyuka, apuka, nagyszülő részvételét, a csokis mosolyokat, az ámuló tekinteteket, hiszen nélkülük nem jöhetett volna létre ez a csodás délután!

Megosztás