Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A védőoltás elterjedésének köszönhetően egyre kevesebb megbetegedéssel indul az influenza szezon. Komárom-Esztergom megyében a 2012/2013. évi influenza szezonban az előző évekhez hasonlóan 39000 db térítésmentes oltóanyag beadására van lehetőség a súlyos betegség kockázatának kitett felnőtt beteg körében, valamint 150 adag rizikócsoportba tartozó gyermekek számára adható oltóanyag áll rendelkezésre.

Az idei szezonban lehetőség nyílik vérzékenységben szenvedő betegek számára ingyenes védőoltásra.

Megyénkben az influenza szezon ideje alatt 41 kijelölt háziorvos jelenti hetente a kistérségi intézeteknek az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók számát. A 44. hétig influenza aktivitás nem volt tapasztalható.

Azoknak, akik nem részesülhetnek a térítésmentes védőoltásból, a folyamatos védettség fenntartása érdekében érdemes igénybe venni a gyógyszertárban, háziorvos által felírt, és kiváltható oltóanyag beadatását.

Influenzára jellemző a tünetek hirtelen megjelenése. Ezek a tünetek lehetnek: hőemelkedés vagy láz, rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, köhögés, torokfájás, légszomj.

Az immunrendszerünket az influenzavírus fertőzés elleni küzdelme legyengíti és így, lehetőség nyílik más kórokozók által okozott fertőzések kialakulására, például a pneumococcus baktérium által okozott tüdőgyulladásra. Ez az influenza leggyakoribb szövődménye, amely halált is okozhat. A pneumococcus okozta tüdőgyulladás védőoltással megelőzhető, ezért ennek beadatását a nagyobb kockázati csoportokba tartozó betegeknek kiemelten ajánlott. Ez a vírus nem veszélyeztet mindenkit egyformán! Súlyos következményekkel járhat szív-, tüdő- és keringési betegségben szenvedőknél, krónikus vesebetegeknél, anyagcsere betegségben szenvedőknél, például cukorbetegeknél, gyengült védekezőképességűeknél, így a daganatos betegség miatt kezelteknél, valamint a 60 éven felüli idős embereknél.

Az influenza és szövődményeinek kialakulása ellen a legbiztosabb megelőzés az influenza elleni védőoltás.

A járványos időszak előtt beadott védőoltás csökkenti a megbetegedés előfordulását, enyhíti a tüneteket. A folyamatos védettség fenntartásához minden évben újra oltás szükséges.

Az influenzaszerű megbetegedések általában december hónaptól kezdődően jelentkeznek nagyobb számban és csúcsát január – február – március hónapban éri el. A teljes védettség az oltás után két héttel alakul ki, az oltás már novembertől kérhető a háziorvosoktól.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján még a járvány kezdetekor beadott védőoltás is hatásos. Ha a szülők közösségbe még nem járó kisgyermeküket nem akarják kitenni az oltás fájdalmának valamennyi családtag beoltásával biztosíthatják az influenza megbetegedés elleni védelmet gyermeküknek. Az oltóanyag influenza megbetegedést nem okozhat, mivel nem tartalmaz élő vírust. A védőoltás beadásának helyén fájdalom, bőrpír alakulhat ki, és egy két napig rossz közérzetet okozhat. Láz, vagy egyéb súlyosabb tünetek, komoly mellékhatás ritkán fordul elő, és jelentősége elenyésző az influenza szövődményeihez képest.

 

Dani Marianna

Komárom Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi

Szakigazgatási Szerve

Járványügyi osztály

 

Megosztás