Csoportok, szervezetek ismertetése

muvhaz02

Községi Könyvtár

Hajmáné Kalocsai Éva könyvtáros

Telefon: 06 20 4435-723 konyvtar.kornye@freemail.hu

 

Nyitva tartás:

Hétfő               16-18-ig
Kedd               13-16-ig
Szerda             16-18-ig
Csütörtök        16-18-ig
Péntek             16-18-ig

Szolgáltatások:

  • Internet hozzáférés
  • Fénymásolás
  • DVD és CD kölcsönzés

 “Kedves Látogató!

A 39/2013. (V. 31.) a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) működéséről szóló EMMI rendelet értelmében a József Attila Megyei és Városi Könyvtár, valamint a település önkormányzata között létrejött megállapodás alapján, a József Attila Megyei és Városi Könyvtár gondoskodik a település lakosságának könyvtári szolgáltatásokkal történő ellátásáról a KSZR keretein belül. Ennek megvalósítására településenkénti lakosságarányú állami kiegészítő támogatás áll a Megyei Könyvtár rendelkezésére, melyből a települési könyvtár igényei szerint dokumentumokat, tárgyi –és dolgi eszközöket, valamint minimum évi négy, a könyvtárat és az olvasást népszerűsítő rendezvényt finanszíroz.
A József Attila Megyei és Városi Könyvtár Megyei Ellátási és Módszertani Osztály feladata a fenti és egyéb járulékos, illetve kiegészítő szolgáltatások koordinációja. További információ a rendszer működéséről a megyei KSZR honlapon.”

AEROBIC TORNA – minden kedden és csütörtökön 18 órától

vezető: Faragó Éva, telefon: 06 20 4713015

 

CUKORBETEGEK KLUBJA – minden hó második szerdáján 16 órától

A környei Cukorbetegek Klubja 1996-óta havonta egyszer tartja összejöveteleit. Az összejövetelek célja a betegséggel kapcsolatos lehető legtöbb ismeret megszerzése, a cukorbetegek öngondozásra tanítása meghívott előadók által. A találkozókon a cukorbetegeken kívül szívesen látják a hozzátartozókat is, hiszen betegségük az egész családot érinti. A klub tagjai szeretnék, ha minél többen látogatnák az összejöveteleket, hiszen ezzel saját egészségük megőrzését szolgálják. Érdeklődni, jelentkezni személyesen a klubfoglalkozások alkalmával, vagy a hneteri@freemail.hu e-mail címen lehet.

Klubvezető: Handlné Wiszt Terézia

JÓGA -LélekZet

A jóga nem csupán arról szól, hogy megtanulj szanszkrit neveket, fejen állj, vagy mantrákat énekelj. Nem kell hozzá más: csak egy szőnyeg, és a saját döntésed: „jól akarok lenni”. Mindenféle értelemben.

Mindegy, hogy hány éves vagy, mennyi a testsúlyod. A jóga nem sport, s főleg nem teljesítmény, amit elvárnak Tőled. Próbáld ki. Tapasztald meg. Csak magadnak higgy. Máris többet tettél, mintha várnád a csodát.

A stresszoldó jóga ajánlott:

túlzott szorongásos állapot fennállásakor, alvásproblémával, álmatlansággal küzdőknek, feszített élettempót folytatóknak, légzési nehézséggel küzdőknek, testi-lelki egyensúlyt keresőknek

A stresszoldó jóga hatásai:

szorongás, feszültségi szint csökkenése, életszemlélet változása, önismeret mélyülése, mély pszichológiai pihenés, két agyfélteke összehangolása, testi-lelki megújulás

Vezeti: Vági Erika – mentálhigiénés szakember, minősített jógaoktató, okleveles életmód tanácsadó – telefon: 06 70 946 3366

 

NÉMET NEMZETISÉGI DALKÖR – csütörtökönként 17 órától a Közösségi és Tájházban

A Környei Német Nemzetiségi Dalkör 1993-ban alakult azzal a céllal, hogy megőrizzék a szép régi környei népdalokat, ápolják a nemzetiségi hagyományokat és továbbadják a fiataloknak. A minősítéseken két alkalommal értek el ezüst és négyszer arany minősítést. Az eltelt évek alatt énekeltek Ausztriában és Németországban is. A német dalokat éneklő vegyes kórus vezetője Goór Józsefné, aki harmonikán kíséri a dalosokat.

A dalkör vezetője: Goór Józsefné Zsuzsa, telefon: 06 30 2097440

NŐ KLUB – csütörtökönként 16 órától

A környei Nő Klub 2011-ben alakult. Olyan hölgyeket várt, akik egyedül maradtak, nyugdíjba mentek és tartozni szerettek volna egy közösséghez. Terveik között szerepelt a szerényebb körülmények között élő nyugdíjasok, gyermekek, családok segítése. Ügyes kezük alól szép és ötletes munkák kerültek ki, aminek eladásából meg tudták, meg tudják terveiket valósítani. Kreatív kézműveskedésük és a jótékonysági vállalásaik mellett jut idő az ünneplésre, színházlátogatásra is. Csütörtökönként 16 és 18 óra között az olvasóteremben várják az érdeklődőket, azokat, akik szeretnének közösségben tevékenykedni, s kézimunkatudásukat másoknak is megmutatnák. Azokat a fiatalokat is szeretettel várják, akik szeretnének megtanulni kézimunkázni, s fantáziadús, ötletes dolgokat készíteni.

A klub vezetője Németh Lajosné, cím: Bajcsy-Zs. u. 12., telefon: 473-565

PILATES – szerdánként 18.15-től

A pilates gyógy és alakformáló torna egyben. Lassú, kontrollált mozgás, nyújtásokkal, amely légzéstechnikával van összekötve. Intenzíven formálja a testet, különösen a has és farizmokat. Külön gerincgyakorlatokkal is találkozunk, mely az egész hátat, derekat erősíti, ezzel a karbantartással megszűntethetjük fájdalmainkat. Minden korosztálynak javasolt. Például gyermekeknek gerincferdülés esetén, idősebbeknek pedig, hogy a testüket fiatalossá, ruganyossá tegyék.

Vezető: Csiszár Anita, telefon: 06 20 3265288

RINGATÓ FOGLALKOZÁS – KEDDENKÉNT 10 ÓRÁTÓL

A Ringató családi művészeti nevelési program. Fontos a zenei élménynyújtás, hogy a résztvevő felnőttek és gyerekek átéljék a közös játék és éneklés örömét. A szülők mintát kapnak arról, hogy hogyan kezdődhet a családban a zenei nevelés. A Ringató nem műsor, nem valamiféle előadás! Közösen – a résztvevő felnőttekkel – hozzák létre a foglalkozás élményét. A résztvevők megismerhetik annak igazát, hogy az énekszó, a közös ölbeli játék valóban a kicsinyek „lelki tápláléka” kell, hogy legyen. A tanítás nem a kicsinyeknek szól, hanem a felnőtteknek. A gyerekek semmiféle feladatot nem kapnak a foglalkozásokon. Nem kell, nem kötelező csinálniuk semmit. Ha akarnak, játszanak az édesanyjukkal, ha akarnak vagy tudnak, akkor pedig néha odafigyelnek.

A foglalkozásokat Farkas Emőke vezeti.

SZABADIDŐ KLUB – minden PÁRATLAN hét hétfőjén 14 órától, közös pilates szerdánként 15 órától

A környei Szabadidő Klub 2015 januárjában alakult. A község társalogni, sétálni, kirándulni vágyó lakosait fogta és fogja össze Fazekas Marika klubvezető. Hamar kiderült, hogy szép érdeklődés mutatkozik a nyugdíjasok és a nyugdíj előtt állók részéről is, így egyre többen csatlakoztak. A klub eddig több városba szervezett kirándulást, múzeumlátogatást, szalonnasütéssel egybekötött sétát a tó körül, részt vettek egészségügyi előadáson és szűrésen, testmozgásként pedig Pilates tornát tartottak. A kirándulásaikon ez idáig összességében több mint kétszázan vettek részt. A klub tagjai a nyári szünetet követően szeptember 7-én 15 órakor találkoznak ismét. A terveik szerint idén ellátogatnak a Parlamentbe, Majkra, Tatára, az év végén pedig Adventi vásárra, s ismét indul a Pilates torna is. Minden érdeklődőt szeretettel vár a klub életre hívója és vezetője, Fazekas Marika. Telefon: 06 20 2564732

TURUL MÉHÉSZ EGYESÜLET – minden hónap második péntekén 18 órától

Az egyesület megalakulása a 1970 évekre nyúlik vissza. Már akkor is a szakma szeretete és annak tovább adása volt a fő céljuk, a méhészek tudásának fejlesztése és az összetartozás erősítése. Később a tatabányai méhészklubhoz csatlakozott a kis csapat, s 2001-ben ismét az önállósodást választotta és Somhegyi János vezetésével megalakult a Környe és vidéke méhész klub. Somhegyi Jánosnak köszönhetően a klubélet egyre jobban felerősödött, egyre több taggal bővült a csapat, és az ősök eszméjéhez hűen a szakma szeretetét, az összetartozást erősítette. 2009-ben megyei szintre fejlődtek és megalapították a Turul Méhész Egyesületet, tagjainak száma 212 fő.

Az egyesületen belül klubok működnek Komárom, Tatabánya-Környe, Esztergom településeken, a helyi klubvezetők irányításával az év 10 hónapjában havi rendszerességgel klubgyűlések, klubfoglalkozások vannak, melyeken az aktuális események, majd a szakmai kérdések megbeszélése a legfontosabb. A klub további célja a kezdő méhészek felkarolása, a tagok szaktudásának folyamatos fejlesztése, az Európai Uniós céltámogatások szakszerű felhasználása, a méz és a méhek által megtermelt egészséges élelmiszerek az emberre gyakorolt hatásainak ismeretének fejlesztése, terjesztése, ezért szakmai előadásokat, bemutató méhészetek látogatását is szerveznek. Az egyesület szeretettel vár minden új méhészt!

Kapcsolat: Simonné Venter Éva, telefon: 06 20 4129192, e-mail: simonmeheszetkornye@gmail.com

X-PLOR TÁNCCSOPORT – csütörtökönként 17 órától

A tánccsoport 1998-ban alakult a Jászai Mari kihelyezett tagozataként Eisenbart Elvira vezetésével a környei Művelődési Házban. Ebből a formációból 2 évvel ezelőtt kivált és ma már Környe helyi csoportjaként folytatja tevékenységét, jelenleg két korcsoporttal, az egyik a 8-14 éves gyerekek részére, illetve 14-től a felnőtt korosztályig. A csapat járt a németországi Steffenberg városában, Szlovákiában Dunamocson és Tardoskedden. Kétszer részt vett a Magyar Táncsportok Szövetségének keretein belül versenyen is, ahol az egyik évben a felnőtt korosztály az aranyérmet is megkaparintotta. Az év kiemelkedő jelentőségű fellépése a környei Nemzetiségi és Sörfesztivál, ahol a legújabb koreográfiák bemutatása a cél. Minden év novemberében egy Táncgála kerül megrendezésre helyi tánccsoportok közreműködésével. A csoport jelenleg 15 fővel rendelkezik és vezetője dr. Verő Nikoletta. Az X-plor folyamatosan várja a táncolni vágyó fiatalokat és felnőtteket, akár fellépési lehetőséggel is. A csoport profilja a show tánc. Telefon: 06 30 8505671 www.facebook.com/X-plortanccsoport