Vackor Óvoda és Bölcsőde

Mb. vezető: Pekár Zita
2851 Környe, Alkotmány u 5.
Tel: 34/473-089

Tel: 34/473-054

www.vackorovoda.kornye.hu/

2vackor2013. november 3-án vehették ünnepélyes körülmények között birtokba az apróságok Környén a Vackor Óvoda és Bölcsőde új épületét. Az 530 milliós beruházásról és hozzá kapcsolódóan a környezet megújításáról az önkormányzat saját erőből, külső forrás bevonása nélkül gondoskodott. A fejlesztés értéke 769 millió forint.

A környei Vackor Óvoda két különálló épületben, egymástól földrajzilag nagyjából 1 kilométernyi távolságban, összesen 750 négyzetméteren folytatta oktatási, nevelési tevékenységét 6 csoportban. Az intézmény új épületének megépítése már hosszú évekkel ezelőtt megfogalmazódott, majd pályázati forrás hiányában a község képviselői 2010 decemberében úgy határoztak, hogy önerőből valósítják meg. A közbeszerzési eljárás elhúzódása és a régészeti felügyelettel zajló tereprendezés miatt végül az építkezés a 2012. szeptember 4-ei alapkőletételi ünnepséggel kezdődhetett meg hivatalosan is.

Az 530 milliós beruházással megvalósított, 1600 négyzetméter alapterületű épületben 7, egyenként 60 négyzetméteres óvodás csoportszobát alakítottak ki a hozzájuk tartozó öltöztetőkkel, mellékhelyiségekkel, kiszolgáló terekkel, s a kicsiket egy 120 négyzetméteres tornaterem, valamint csoportonként saját terasz és virágágyás várja. A Vackor Óvoda 2-es telephelyének szomszédságában 2011 decemberében adták át azt a 600 négyzetméteres játszóteret, amely az ez idáig 39 millió forintos kiadással járó új udvarnak is része. Az intézmény két bölcsődei csoporttal is bővült, így összesen legfeljebb 196 óvodás és 28 bölcsődés apróságról gondoskodhatnak az épületben.

A BERUHÁZÁS ÉS A LÉTESÍTMÉNY RÉSZLETES ISMERTETÉSE

A környei képviselőtestület által 2007 márciusában megalkotott gazdasági programban  meghatározott feladatok egyik legfontosabb prioritása egy új óvoda és bölcsőde építése volt. 2007 szeptemberében az addig 5 csoporttal működő óvodában az önkormányzat újabbat nyitott, így ha szűkösen is, de ősztől már akár 150 kisgyermek járhatott az intézménybe.

2007-ben – a Polgármesteri Hivatal felújításának tervprogramját, tervpályázatát is készítő – Németh Miklós építészmérnök segítségével kezdte el az önkormányzat az új óvoda és bölcsőde tervezésének előkészítését. Ajánlásával ezt a munkát 2008-ban a Megyei Építészkamara elnöke, Markos Anikó folytatta és fejezte be. Az előkészítő munkának fontos része volt a társadalmasítás, mely folyamán a környei civil szervezeteket, az itt élőket is megkereste az önkormányzat, hogy a fejlesztési lehetőséghez kapcsolódóan határozzák meg az általuk támasztott igényeket. Az a kép fogalmazódott meg, hogy olyan funkciókat telepítsenek a jövőben az óvoda környezetébe, melyek lehetőséget adnak arra, hogy munkaidőn kívül közösségi színtérként működhessen az intézmény melletti tér.

Ennek az előkészítő munkának az eredményeként 2008 októberében tervpályázatot hirdetett az önkormányzat, melyen első díjat nem adott át, viszont az összes pályázót díjazta, illetve a pályamunkákat megvásárolta, hogy azok értékes elemeit felhasználhassa a fejlesztés során. Az óvoda terveinek elkészítésével a pályázaton legjobb helyezést elérő Aakos Design Kft.-t bízta meg az önkormányzat. Az építészeti terveket Páll Ákos és Sárfy Tibor építészmérnökök készítették el.

2009-ben megtörtént a telekalakítás a Feszty-udvarban. Jogilag is kialakult az az ingatlan, amely ma helyet ad az óvodának és a főtérnek. Az év augusztusában dr. Szabó Ádám régész vezetésével megtörtént az óvoda területének régészeti feltárása. E kutatás eredményezte azt a javaslatot, hogy a tervezett szinthez képest kb. fél méterrel emeljék meg az óvoda épületét és a teret, így biztosítva, hogy a föld alatt elhelyezkedő római kori város falainak maradványai egy körülbelül 1 méter vastag zúzottkő réteg védelme alatt sértetlenül megmaradhassanak. A tér építése során említésre méltó római kori falmaradvány került napvilágra, egy olyan alakú körbástya, melynek a falcsatlakozási módja eddigi ismereteink szerint egyedülálló. A római kori épületmaradványokon túl még számos tárgyi emlék is előkerült a föld mélyéről, melyeknek állagmegóvásán a Nemzeti Múzeum munkatársai dolgoznak.

2010-ben elindult a közbeszerzési eljárás. Sajnos ez két alkalommal is eredménytelennek bizonyult, de 2012-re sikerült eredményes eljárást lebonyolítani, ezután megkezdődhetett az építés. Ám ez alatt a majdnem kétéves időszak alatt is történt olyan fejlesztés, amely az óvodásokat szolgálta. Elkészült egy új játszótér, amely a régi óvodához is csatlakozik, de mostantól az új óvoda része.

Az épület felépítését végző T-Mátrix Kft.-nek gyakorlatilag a 2013-as év állt rendelkezésére a beruházás megvalósításához. A fejlesztéssel párhuzamosan több lényeges beruházás folyt. A római katolikus templomtól egészen a Tópart utcáig az összes közmű alépítményekben, a föld alatt került elhelyezésre. Ezzel összefüggésben egy érdekes adat: az elektromos hálózat korszerűsítésének eredményeként a szolgáltató körülbelül évi 1 millió forintot takaríthat meg, mivel az új rendszer működése közben ennyivel kisebb veszteség keletkezik, ez pedig együtt jár a környezetszennyezés csökkentésével is. A beruházás során a környezettudatosság jegyében LED-es sétányvilágítást alakítottak ki az óvoda előtt és az aszfaltozást újrahasznosított aszfaltból végezték. Ennek a környezettudatos gondolkodásnak eredményeként kapta az épület az A+-os energetikai besorolást.

Az óvoda környezetének tervezésekor nagyon fontos szempont volt, hogy egy jól használható, közösségi céloknak megfelelő, de látványában egy 21. századi település képébe illeszkedő környezet valósuljon meg. A funkció mellett felfedezhető a növényválasztás játékossága is, hiszen a Vackor Óvodába igyekvő emberek az autóikból kiszállva a parkolóból indulva egy vadkörte (vackor) fasoron keresztül haladva juthatnak el az épület bejáratához. De a környezetben számtalan olyan cserje és fa lett telepítve, amely terméseivel ide fogja vonzani a környék énekes madarait, még élőbbé téve ezzel a teret és az óvodások számára még élménydúsabb környezetet biztosítva.

Az épület terveit Páll Ákos és Sárfi Tibor készítette. Az ajtón belépve egy tágas aula fogadja az intézménybe érkezőt, ahonnan a csoportszobák folyosókon közelíthetők meg jobbra illetve balra. A csoportszobák kialakításánál a törvényi előírásokon túl lényeges szempont volt az is, hogy világos és tágas termeket kapjunk. Minden csoportszoba 60 m2-es, amelyhez egy játéktároló helység is tartozik. Minden csoportszobához tartozik továbbá egy 40 m2-es terasz, amely szintén alkalmas foglalkozások tartására. A teraszok előtt a csoportoknak saját virágágyásuk van, melyet a gyerekek gondozhatnak. A logopédiai foglalkoztató és egyéni fejlesztő helység 35 m2-es. A gyerekek mozgásigényüket kiválóan kielégíthetik a több mint 120 m2-es tornateremben. Az óvónők munkavégzését teszi még komfortosabbá a nevelőtestületi szoba, melyhez könyvtársarok is tartozik.

A bölcsődei szoba kialakításánál a tervezők maximálisan figyelembe vették azt az előírást, hogy a vizuális kapcsolat megmaradjon a gyermek és a körülötte lévő felnőttek között, legyen a gyermek a bölcsőde bármely pontján is.

Az óvodai udvar minden csoportszobából, minden öltözőrészből közvetlenül megközelíthető és egy szépen kialakított sétánnyal elérhető a már 2011-ben átadott játszóudvar. Ennek megléte mutatja azt a komplexitást, amely a község utóbbi éveinek fejlesztéseit jellemezte.

A szabadtéri környezet végleges kialakítása 2014. szeptember 1-jén zárult le.

Az önkormányzat első ütemben 39 millió forintot fordított az udvar kialakítására, melynek része volt a 2011 decemberében átadott 600 négyzetméteres játszótér is. A további munkálatok elvégzéséről nettó 86,6 millió Ft-os költségvetéssel gondoskodott a közbeszerzési eljárás nyertese, az Extrém Park Kft.

A területen 94, a későbbiekben árnyékot biztosító fát, 15 fenyőt és pontosan 2 742 cserjét ültettek el. Az óvodai csoportok részére a korábban elkészült 7 virágágyás mellé ugyanennyi veteményes kertet, valamint a bölcsődések és ovisok számára kerítéssel elválasztott, külön játszóudvart alakítottak ki úgy, hogy a gyerekek akkor sem maradnak játszóeszköz nélkül, ha valamennyi csoport egyszerre, egy időben szeretné a friss levegőn tölteni az időt. A gyerkőcöket két, egyenként 200 m2-es labdázó rét, hat, összességében 120 m2-nyi homokozó és kétcsúszdás óriás csúszdadomb is várja.

A játékok és kerti szerszámok tárolásáról négy faházikóban gondoskodnak, a zöldfelület karbantartását fúrt kútról üzemeltetett automata öntözőrendszer segíti, s a kisgyermekek számára három ivókút készült, a környezetükben 13 paddal.

2014 októberében az Év Háza Komárom-Esztergom megyében pályázat középület kategóriájának I. díját nyerte el Páll Ákos és Sárfy Tibor, a Környei Vackor Óvoda és Bölcsőde két tervezője. „Az Év Háza Komárom-Esztergom Megyében” című pályázatot Bálint Imre DLA Ybl-díjas építész elnöklésével olyan neves szakemberek értékelték, mint Dr. Winkler Gábor építész, a műszaki tudományok kandidátusa, MTA doktora és Krizsán András DLA Ybl-díjas építész.

A bíráló bizottság értékelése szerint „A település belső főútja mentén a kis templom melletti tér közelében az arra haladókat érdekes látvány fogadja. Egy tömbbe ágyazott fél nyeregtetős kubusokból álló, fegyelmezetten vidám épülettömeg kelti fel az érdeklődést. Ez a hosszú tömeg buboréksor átfordul az út mentére is, azaz egy L alakú beépítési formációvá válik. Ha közelebb megyünk, kiderül, hogy ez egy óvoda, bölcsőde épületegyüttes, amelyik a Vackor nevet viseli. Az építészeti koncepció szerint minden egyes foglalkoztató egység a hozzá tartozó kiszolgáló blokkal együtt egy-egy kis kuckó, kis épülettömeg, amelyeket egy belső összekötő folyosó tart egybe. Az óvodának és bölcsődének külön bejárata van, a foglalkoztatóknak megfelelő tájolású kertkapcsolata.

Ma világunkban az épületnek kettős üzenete van. Egyrészt, hogy a szülők munkába állásának megkönnyítése érdekében épülnek még ilyen létesítmények, másrészt, hogy ezek a létesítmények is képesek léptékhelyesek lenni. Az utca túloldalán, a keskeny telkeken álló hagyományos vidéki épületek tömegei hasonló képet formáznak, mint az óvoda, bölcsőde.”

A bíráló bizottság úgy vélte, hogy a Vackor Óvoda és Bölcsőde esetében mind a környezetének, mind a használóknak, azaz a gyerekeknek megfelelő léptékű, jól működő épület került kialakításra, ezért az “Év Háza Komárom-Esztergom megyében 2014.”  középület kategória I. díjában részesítette.

ovi2 1vackor 3vackor 4vackor 5vackor 6vackor 7vackor 8vackor 9vackor 10vackor 11vackor 12vackor 13vackor 14vackor 15vackor 16vackor 17vackor 18vackor 19vackor 20vackor 21vackor 22vackor 23vackor 24vackor 25vackor 26vackor 27vackor 29vackor 30vackor 31vackor 32vackor 33vackor 34vackor 35vackor 36vackor 37vackor 40vackor 41vackor 42vackor 43vackor 44vackor 45vackor 46vackor 47vackor 48vackor 49vackor 50vackor 51vackor 52vackor 53vackor 54vackor 55vackor 56vackor 57vackor 58vackor 59vackor 60vackor Ovi7óvoda-udvar0901 1óvoda-udvar0901 2óvoda-udvar0901 3óvoda-udvar0901 4óvoda-udvar0901 5óvoda-udvar0901 6óvoda-udvar0901téravató_52 téravató téravató_02 téravató_03 téravató_04 téravató_05 téravató_06 téravató_07 téravató_08 téravató_09 téravató_37 téravató_38 téravató_39 téravató_40 téravató_41 téravató_42 téravató_44 téravató_45 téravató_46