Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A cudar időjárás ellenére 54 önkéntes véradó érkezett kedden a Közösségi és Tájházba, a Vöröskereszt által szervezett véradásra, első alkalmasként Cser János is, aki a követendő példát szüleitől látta. Mint Kissné Ágoston Éva védőnőtől, véradó felelőstől megtudtuk, a nagyigmándi Oláh Kitti kérésére ezúttal irányított véradást tartottak. Kitti párja révén kötődik Környéhez, s pontosan egy esztendeje, tavaly januárban adott először vért a községben, azóta rendszeresen számíthatnak rá.

Ezúttal azonban ő kérte az önkéntesek segítségét. 75 éves nagymamája ugyanis csipőprotézis műtét előtt áll, s ahhoz „gyűjtött” A Rh D pozitív vért. Mivel a leggyakoribb vércsoportról van szó, Kitti örömmel állapíthatta meg 16 óra után pár perccel, hogy mind az öt egységet sikerült összegyűjtenie.

Idén várhatóan még április 29-én, július 2-án és november 7-én lesz véradás Környén. A levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül, így egy egység teljes vér három beteg életén segíthet.

 

Megosztás