Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Hétfő reggel pár perccel 8 óra után 3,7-es erősségű földrengés volt Magyarországon – erősítették a Georisk Földrengés Mérnöki Irodánál. A foldrenges.hu oldal térképe szerint a rengés központja Oroszlánytól délkeletre lehetett, s Környén is éreztük, bár volt, aki semmi szokatlant nem tapasztalt.

A legtöbb lakossági telefonhívás Tatabányáról és Budapestről érkezett – mondta a hvg.hu kérdésére Tóth László, a Magyarország Földrengési Információs Rendszert is működtető Georisk Földrengés Mérnöki Iroda vezetője.

A rengés Tóth László szerint helyi idő szerint 8 óra hat perc körül történt és 3,7-es erősségű lehetett. Ez már az épületekben is kárt okozhat, főképp kisebb vakolatomlások formájában, de községünkben nincs hír károkról, s ezúttal az ijedtség is elmaradt, volt, aki semmi szokatlant nem tapasztalt, de olyan is akadt, aki alatt megmozdult az ágy.

Míg a környéken évtizedek óta nem volt földrengés, idén már másodszor élhették át a faluban élők is. A január 29-ei földrengés a potsdami geofizikai intézet adatai szerint a Richter-skála szerint 4,8-es erősségű volt, Környe és Vértessomló közötti epicentrummal.

Akkor a környei károsultak zömmel különböző méretű belső és külső fal-, födémrepedéseket jelentettek, de kéménydőlés, csőtörés, melléképületek elmozdulása, ajtó megrogyás, csempék lehullása, tetőszerkezeti szarufák és kerítésalap kimozdulása is szerepelt az ismertetett károk között.

Magyarországon 1985 óta nem volt olyan erejű földrengés, mint januárban térségünkben.

Megosztás