Jubileumi meglepetés

Köszönöm szépen, jól vagyok, csak a derekam fáj nagyon – válaszolt április 29-én Beke László polgármester érdeklődő kérdésére a 90 esztendős Sili Vendelné a Közösségi és Tájház udvarán. Mariska néni úgy tudta, a falu nevében szűk körben köszönti majd a település vezetője születésnapján, arra a szívmelengető meglepetésre nem számított, hogy a gyönyörűen feldíszített teremben pisszenés nélküli csendben várnak szerettei a betoppanására.

Hát ezt meg ki szervezte? Hogy tartottátok titokban? Ezt a meglepetést! – mosolygó, már-már megilletődött tekintete végigsimított az arcokon, s bizony nem akadt szempár, amely ne telt volna meg könnycseppel…

Mariska néni kilencven évvel ezelőtt, 1928. április 29-én született Bőhm József és Hoffardt Anna gyermekeként. A gyermekkora és iskolásévei is szeretett falujához, Környéhez kötötték. A gyermekkort fájdalmas időszak követte, a világháborúban elvesztette testvérét, és a kitelepítést is átélte. Ezekben a nehéz időkben, már nagyon fiatalon mezőgazdasági munkákat vállalt, hogy segítse a család megélhetését. Később megismerkedett Sili Vendellel, akivel 1951-ben mondták ki a boldogító igent, s kötötték össze életüket. Házasságkötésük után egy évvel született meg leányuk, Marika.

Mariska néni 1983-ig, nyugdíjba vonulásáig szorgalmasan dolgozott a termelőszövetkezetben, később pedig az ÁFÉSZ-ben. Nagyon várt unokája 1988-ban érkezett a családba, és szeretteivel együtt azóta is bearanyozza életét. Nyugdíjba vonulása után is szívesen gondoskodott a családról, dolgozott a szőlőben. Sajnos ötven évnyi házasság után elvesztette szeretett társát, a fájdalom elviselésében nagy segítséget nyújtott gondoskodó családja, melynek szeretete a mai napig körbeöleli Mariska nénit.

Mit is kívánhatnánk ma? – tette fel a kérdést a Mariska néni 90. születésnapján az ajándékok átadása előtt Beke László, a választ pedig így fogalmazta meg: három fontos dolog jutott eszembe, amik összefüggenek. Először is jó egészséget, mert ez az alapja annak, hogy jól érezzük magunkat, és nagyon szeretnénk, ha Mariska néni még sokáig jól érezné magát. Másodszor, hogy nagyon nagy szeretettel vegyék körül családtagjai és jóismerősei, harmadszor pedig azt, hogy ez a szeretet nyilvánuljon meg a gondoskodó törődésben, melyet minden édesanya, nagymama és szeretett idős ember megérdemel.