Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Már tavaly is nagy sikert aratott a környei Kisfaludy Mihály Általános Iskola nyári túratábora, így egyáltalán nem volt meglepő, hogy idén is sokan jelentkeztek. Ráadásul a szervezők ezúttal „újítottak”: Gánt után most a festői Vinye szépségeit fedezhette fel 24 alsó tagozatos gyerek. A tavaly már összeszokott csapat igazán varázslatos környezetben, egy bakonyi erdő eldugott turistaházában vakációzott a közelmúltban.

A szervezők – Staudinger Ágota, Királyné Kollerits Valéria és Viskovics Andrea – idén is színes programokkal készültek. Mint azt két táborozó, Szabó Karina és Budavári Helga elmondták, már az első nap délutánján túrázni indultak a Cuha patak völgyébe. „Párszor átmentünk a patakon is, amit mindenki nagyon élvezett – mondta Karina. – Másnap egy bácsi jött hozzánk és érdekes előadást tartott a madárgyűrűzésről, majd elmentünk vele a kifeszített hálókhoz. Tizenegy madarat találtunk, és segítettünk a meggyűrűzésükben is. Délután dzsip túrára indultunk a Bakony legmagasabb pontjára, a Kőris-hegyre, ahonnét nagyon szép kilátás nyílt a környékre.”

A kirándulások mellett a gyerekek számtalan olyan hasznos tudnivalót is elsajátítottak, amivel egy mai, a számítógépek és televíziók világában élő kiskamasz már nemigen találkozik. Így például egy környékbeli néni segítségével megtanultak kukoricacsuhéból pillangót készíteni, majd a tanító nénikkel olyan köveket festettek, amiket korábban ők maguk gyűjtöttek a Hódos-ér medrében. A pólók batikolása is nagy sikert aratott. No és persze – mesélte Helga – a felfedezés kalandja sem hiányzott a programból. „Egyik délután a Kőpince barlanghoz túráztunk, ahol megmásztunk egy óriási domboldalt és ittunk a mellette lévő forrásból. Csütörtökön a Likas barlangot fedeztük fel, bujkáltunk járatOKban, sőt még a tetejére is felmászhattunk. Délután pedig Zircen megnéztük a Természettudományi Múzeumot, ahol sok érdekes állat volt.”

A közös fagyizások és sárdagasztások méltó lezárása volt az utolsó éjszaka rendezett elemlámpás csoki-vadászat, amit felnőtt és gyerek egyaránt élvezett. Még a zárónap délelőttjére is jutott egy vetélkedő, majd – sokak nagy bánatára – jött a csomagolás, az ebéd és a hazautazás. A gyerekek most abban bíznak, hogy jövőre ismét lesz túratábor, s mielőbb elrepül az az egy év…

 

Megosztás