Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Teltházas, többször percekig zúgó vastapsot kiváltó gálaműsorral zárult a környei általános iskola Kisfaludy-napok programsorozata a Művelődési Házban. A gálán – amely a produkciókon keresztül immáron 21 esztendeje ad ízelítőt az intézményben folyó színes művészeti és nevelői tevékenységből, a diákok tehetségéből – három tanuló vehetett át elismerést, és egy világbajnok.

Április 17-én a harmadik évfolyamosok ünnepi műsorát követően az iskola épületének falán elhelyezett emléktáblánál rótta le kegyeletét a Kisfaludy család nevében Dr. Kisfaludy Zsolt és Szentessy Zsuzsanna, az önkormányzat képviseletében Beke László polgármester és Vadász Éva képviselő, valamint Magyarits Katalin intézményvezető és Tromposch Ágnes, a Szülői Munkaközösség elnöke, majd az egybegyűltek az egykori iskolaigazgató sírjánál helyezték el az emlékezés virágait.

A program este teltházas gálaműsorral folytatódott a Művelődési Házban, ahol ezúttal nem csak a grafika tanszakos diákok műveiből nyílt kiállítás, hanem az osztályok élénk, ötletes, kreatív alkotásaiból, tanórai projektmunkáiból is.

Több mint húsz táncos, énekes, verses, hangszeres, színjátszó produkció szórakoztatta a nagyérdeműt, s a nagyjából 2,5 órás gála során többször is felzúgott a vastaps. Ámulat kísérte Móra Bence bűvészbemutatóját, aki szédületes és megfejthetetlen kártyatrükkökkel kápráztatta el a közönséget, és Marosi Áron háromszoros magyar bajnok kerékpáros bemutatója láttán is elakadt a lélegzet.

A gála részeként került sor a Kisfaludy-díj és emléklapok átadására is. A díjat minden évben az a nyolcadikos diák nyerheti el, aki nemcsak a tanulmányi eredményével, hanem a közösségért végzett munkájával, a versenyeken elért eredményeivel is öregbítette az iskola hírnevét, emléklapot negyedik osztályos tanuló kaphat.

Idén Kisfaludy-díj elismerésben Aknai-Mike Panna részesült. A végzős diák szerény, csendes, visszahúzódó, nagyon érzékeny ember.  Nem harsányságával tűnik ki, hanem szelíden, de határozottan tereli a többieket a helyes irányba. Társai szeretik, tisztelik, hiszen mindig számíthatnak rá. Szociálisan érzékeny. Szívesen segít, gyakran úgy, hogy neve titokban maradjon. Bár egyéni versenyen, például szavalóversenyen is megmérette magát, mégis a versenyek közül is inkább a csapatversenyeken indult.  A felkészülésnek, az előzetes feladatok megoldásának erős bástyája volt: akár a Bolyai magyar vagy a Bolyai matematika, vagy a Vigyázz, kész, pénz! vetélkedőkről legyen is szó. Tanulmányi munkájában végig kitűnő tanuló volt, rengeteg tantárgyi dicsérettel. Mindig lelkiismeretesen felkészül az órákra. A szorgalmi feladatok számára nem szorgalmi, hanem önmagával szemben elvárt feladatok, gyakran kiselőadással színesíti az órákat. Egészsége érdekében már több éve körbekerékpározza családjával a Balatont. Szorgalma, kitartása, megbízhatósága példamutató mindenki számára.

Kisfaludy-emléklapot két negyedik osztályos tanuló, Rajcsány Gréta és Fóthi Mia vehetett át.

Rajcsány Gréta empatikus, kiegyensúlyozott, meleg derűt árasztó személyisége egyaránt hatással van a közvetlen és közvetett környezetére. Első osztályos kora óta szorgalma, kiegyensúlyozott, kiemelkedő tanulmányi eredménye példamutató társai számára. A tanulmányi és tehetséggondozó versenyek, olvasás, Bólyai anyanyelvi, versmondó, tókör futás, állandó résztvevője. Jó értelemben vett maximalizmusra való törekvése a felnőttekből is csak elismerést vív ki. Szelíd, szeretetet árasztó személyisége nem csak a társai felé irányul, hanem ugyanilyen erős, empatikus kötődéssel viszonyul az állatvilághoz, különösen a lovakhoz. Saját elmondása szerint állatorvos szeretne lenni, hogy segíthessen az élőlényeken. Azon kevesek közé tartozik, akit a fent leírt tulajdonságai miatt nem irigyelnek, hanem egyöntetűen szeretnek, vezetőnek választanak a társai. Szorgalma, tanulmányi eredménye, s legelsősorban személyiségének közösségformáló ereje példamutató az osztály és az iskola számára.

Fóthi Mia kedves, szerény, kiegyensúlyozott gyermek. Barátságos, osztálytársai mindannyian kedvelik, sőt tisztelik őt. Keresi az új kihívásokat, nagyon nyitott a világra. Hihetetlen szorgalommal bír; a gyűjtő- és kutató munkák során rá mindig lehet számítani. Kiváló csapatjátékos. Két éve állandó csapatban dolgozik, tanórákon, versenyeken; társai megbízható vezetőnek tartják a 4 fős csapatban. A Bolyai magyar- és matematika csapatversenyen a középmezőnyben végeztek. Tavaly a tatabányai Gyermekkönyvtár által kiírt: Olvass velem! olvasó és feladatmegoldó pályázatán 7 könyvet kellett elolvasni. Ezen a versenyen egy egyhetes táborozást kapott jutalmul.  Remek humora és problémamegoldó képessége van. Nagyon szeret sportolni. Két éve ját atlétikára, számos futóversenyen vett részt. Tavaly a mezei futóversenyen és a tatai Mikulás futáson korcsoportjában 4. helyezést ért el. A Gerencsér Éva helyesírási versenyen a körzeti fordulóból sikeresen bejutott a megyei döntőbe. Első óta kitűnő a bizonyítványa, több tantárgyból dicséretet kapott. Csodálatosan rajzol, munkái rendszeresen díszítik az iskola földszinti folyosóját és az osztálytermet.

A színpadon Budai Levente világbajnok! – ezt az elhangzó mondatot is percekig zúgó vastaps követte, hiszen az idei gálán a hagyományos elismerések mellett egy negyediket is átnyújtott Magyarits Katalin intézményvezető. A hetedikes diák április közepén vett részt Portugáliában a Nyílt Harcművészeti Világbajnokságon. A Zen Bu Kan Kempo Sportági Szövetséget 18 sportoló képviselhette a válogatott színeiben, köztük Levente, illetve testvére Budai Anita, aki szintén a környei iskola tanulója volt régebben. Mindkét ifjú a környei Gyémánt Kempo SE versenyzője. A válogatottsághoz szükséges pontokat egy éven keresztül kellett gyűjteni, 8 országos versenyen, alkalmanként 6 versenyszámban minimum 3 első és 3 második helyezést kellett elérni. Ezt Levente a tavaly szerzett 39 arany, 7 ezüst és 2 bronzérmével maximálisan teljesítette. A világbajnokságon 71 ország közel 5 ezer sportolója vett részt, Leventének – többek között – román, olasz, német, szlovák, cseh, spanyol, azerbajdzsán, amerikai, portugál, francia, libanoni, kuvaiti, japán ellenfelei voltak. Hét versenyszámban indult, és kétszeres világbajnokként tért haza, mellette két ezüst és egy bronzérmet szerzett. A tehetséges sportoló Gi földharcban és Rumble Sparring-ban nem talált legyőzőre, No Gi földharcban és formagyakorlatban második, fegyveres formagyakorlatban harmadik helyezést ért el.

Megosztás