Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

gála_152A „szusszanásnyi” szünettel együtt bő két és félórán át adtak ízelítőt az általános iskola apró és nagyobb diákjai abból, hogy a kötelező tananyag mellett mennyi játék-, vers-, mese-, dal- és táncszeretetet, no meg humort „szívnak” magukba az intézményben. A Kisfaludy napok programsorozat keretében csütörtökön ismét fergeteges gála várta a szülőket, nagyszülőket, érdeklődőket.

Rendhagyó tanítási nap volt a csütörtöki az iskolások számára, akik a különböző helyszíneken nemcsak, hogy megismerkedhettek számukra még ismeretlen fogalmakkal, tényekkel, „világgal”, de meg is tapasztalhatták azokat.

rendhagyó_39Az alsó tagozatosoknál a rendőrautó és a különböző eszközök ezúttal is favoritnak bizonyultak, még kislányok is „rávetették” magukat a karabélyra, bilincsre, az utazó planetáriumban pedig újabb lebilincselő látvány, az égbolt csodái vártak minden diákot.

A Herman Ottó természetkutató munkásságához kapcsolódó, bemutatókban, izgalmas kísérletekben bővelkedő program során a diákok rengeteg információval gazdagodhattak a madarakról, gombákról, s a leendő háziasszonyoknak, ha jól figyeltek, évek múlva az sem jelent majd gondot, miként állapítsák meg feltörés nélkül, hogy megzápult-e egy tojás. rendhagyó_58De a gyerekek azt is kipróbálhatták, milyen lehet légyként létezni és hogyan lehet elkerülni közösen, hogy a pókhálón fennakadjanak. Az állomáson felirat is figyelmeztette a diákokat: Vigyázz! Ezen a helyszínen veszély leselkedik rád!

A délelőtti megtapasztalások, átélések után a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület bemutatója előtt Popovics Milán épp az ellenkezőjére, arra hívta fel a gyerekek figyelmét, hogy a látottakat senki se próbálja ki otthon. rendhagyó_81A kézilabdapályán a diákok a konyhai tüzekből is „ízelítőt” kaptak, s ha a leendő háziasszonyok ismét figyelmesen követték az eseményeket, akkor egy életre megjegyezték, hogy égő olaj nem oltható vízzel, sőt, attól még inkább felcsapnak a lángok.

Délután az iskola épületének falán elhelyezett emléktáblánál rótta le kegyeletét az önkormányzat képviseletében Takácsné Eichhardt Emma és Wittman Ferenc bizottsági tagok, koszorúzásKisfaludy Mihály leszármazottai, Szakálné Gaál Monika igazgató és Molnár Viktória, a Szülői Munkaközösség részéről, majd az egybegyűltek az egykori iskolaigazgató sírjánál helyezték el az emlékezés virágait.

Vági Erika, aki 18 esztendeje indította útjára a környei általános iskola „iskolanapok” programját, s készült évről-évre lázas izgalommal a gálaműsorra, tavaly átadta a stafétát. Idén már Maticsné Szabó-Kovács Ágnes „rendezgette, terelgette” hetek óta a műsor szálait, mígnem kialakult az a színes gombolyag, amely nagyjából 300 anyuka, apuka, nagyszülő, testvér szívét szőtte körbe csütörtök este a Művelődési Ház színháztermében. A világot jelentő deszkákon elsőként vidám játszótéri jelenet elevenedett meg az 1.b előadásában, majd a vidámságot megőrizve versek, dalok érkeztek gála_08az 1.a osztályosoktól. Bottyán Zsófia zongora előadásával, a három éves kora óta balettező Nitas Natália pedig saját koreográfiájával varázsolta el a nézőket, s hasonló sikert aratott Kakukk Mihály, Lopez Vega Hamka Emma és Balaskó Patrik szavalata is. A 2.b az erdei kisállatok iskolai életéből adtak humoros ízelítőt, a 3.b pedig az elmaradhatatlan és fülbemászó csengettyűzéssel ajándékozta meg a vendégeket. Zene nélkül – ezt a címet viselte a 4.a produkciója, s a gyerekek igazolták, hogy a ritmusra koreografált zörejek is lehetnek magukkal ragadók. Sőt, a diákok a szünet előtt a jelenlévőket is „hadra fogták”, így a surrogásokból, csettintésekből, dobbantásokból nem akármilyen zápor kerekedett.

A színjátszó körös diákok mesejátékának címadó szereplője, a süket király minden bizonnyal nem sok mindent hallhatott az előző produkcióból, gála_92de a humoros szójátékokban és imádnivaló karakterekben bővelkedő mese végére ő is visszanyerte a hallását. Az énekkar idén a Valahol Európában című musical részleteivel hívta időutazásra, a II. világháború idejére a vendégeket, majd Szántó Csongor György ismét vidám vizekre evezett Romhányi József, az „Egy költői vénától jól becsípett bolha önéletrajz-regényét nekem mondta tollba” című versével. A néptánc tanszakos tanulók a gála zárásaként szinte beköltöztek egy hatalmas bőrönddel a színpadra, s ezúttal is „kirúgták a ház oldalát” bodrogközi játékukkal, táncukkal.

A gála részeként került sor a Kisfaludy-díj és emléklapok átadására is. A díjat minden évben az a nyolcadikos diák nyerheti el, aki 8 éven keresztül kimagasló tanulmányi és közösségi munkájával, a versenyeken elért eredményeivel öregbítette az iskola hírnevét, emléklapot olyan negyedik osztályos tanuló kaphat, aki 4 éven keresztül kimagasló munkájával, szorgalmával, versenyeken elért eredményeivel állhat példaként társai előtt.

Kisfaludy emléklapot két negyedik osztályos tanuló, Lopez Vega Hamka Emma és Szücs Anna vehetett át.

gála_59Lopez Vega Hamka Emma az osztály egyik legjobb tanulója. Kitűnő vagy jeles bizonyítványában tantárgyi dícséretek sorakoznak. Élénk, vidám, érdeklődő természet. Az osztály megbecsült, elfogadott tagja. Nyitottságából és a családi környezetből adódóan nagyon tájékozott, tudja más szemszögből látni a világot, emberi dolgokat. Mosolygós, jó humorú gyermek. Munkái szépek, esztétikusak. Szeret játszani, és mert a versenyeket is annak tekinti, szeret versenyezni is. Szívesen dolgozik csapatban. Részt vett a Bolyai anyanyelvi csapatversenyen, a mesevetélkedőben, és a versmondó és szépolvasási versenyeken is, ahol szép eredményeket ért el. Ősszel a Váci Iskola versíró versenyén első helyezést ért el. Sokat sportol: úszik, fut, atletizál. A triatlon versenyeket is nagyon kedveli. Családjával rendszeresen részt vesznek az ún. geoláda kereső versenyeken. Szívesen sportol a természetben is, ebben a hónapban bejutott a Tájfutó Diákolimpia Országos Döntőjébe. Sokat olvas és maga is ír. Heti rendszerességgel fogyasztja a könyveket, életéről naplót vezet. Jókedves, nyitottsága, a világhoz való viszonya, sokszínűsége példaértékű.

gála_61Szücs Anna bizonyítványa 4 éve kitűnő, melyben számos tantárgyi dícséret is szerepel. Odaadó figyelem, okos észrevételek, értelmes hozzászólások, gyönyörű írásbeli munkák jellemzik. Szelíd kedvességével, segítőkészségével, tisztelettudásával kivívta társai és tanítói elismerését. A kezdeti félszeg kislány mára céltudatos, határozott véleményt formáló, érvelni tudó személyiséggé forrta ki magát. Szereti a versenyeket, szívesen megméreti magát egyéni és csapatversenyeken is. A mesevetélkedős csapatával bejutott a megyei döntőbe. Minden évben indult a Kölcsey anyanyelvi, a Bolyai anyanyelvi s matematika versenyen, a versmondó, szépolvasási és környezetvédelmi versenyeken, melyeken mindig szép eredményt ért el. Az egyéni levelezős versenyeken minden évben eljutott a döntőig. A művészeti iskola néptánc tanszakán tanul, rendszeresen fellép az iskolai és közösségi rendezvényeken.

gála_63Kisfaludy-díj elismerésben Hartmann Vivien részesült. Az örökké mosolygós végzős diák vidám, lelkes, optimista, szavatartó, kiegyensúlyozott személyiség. Az osztály szíve-motorja, társaival segítőkész, együtt érző. A felnőttekkel tisztelettudó, barátságos, készséges, megbízható. Szorgalma és lelkesedése a tanórákon és a szabadidős tevékenységekben egyaránt megfigyelhető. Tanulmányaiban alapos, kitartó, céltudatos. Rendszeresen tanul, készül az órákra. Tudása lényegre törő, rendszerezett, ezért sok-sok jó versenyeredményt tudhat magáénak. Szívesen versenyez csapatban és egyénileg is. A 8 év alatt sok versenyen szerepelt, melyeken szép eredményeket ért el: Bolyai anyanyelvi és matematikai, Kölcsey anyanyelvi, informatikai, alapműveleti, angol és helyesírási verseny, ezek mind jelzik útját és széles érdeklődését.

 

Megosztás