Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

nadvagas_02A hetekig tartó fogcsikorgató hideg nem csupán a jégkarnevál megrendezését tette idén lehetővé, hanem a tó partján a száraz nád levágását is, amelyről a Környei Horgász Egyesület tagjai és az önkormányzat közmunkás csapata gondoskodott. A feladat elvégzéséhez elengedhetetlen, hogy a tó jege megfelelő vastagságúra hízzon, hiszen csak úgy válik megközelíthetővé a nád.

Miután a jég vastagsága nagyjából 30 centisre duzzadt, az egyesület elnöke, Török Mihály, valamint Barta Attila vezetőségi tag és Hartmann Ákos tógazda ütemezése alapján előbb a kőgát és a vasút felőli oldalt, majd a zsiliptől a volt malom felőli részt, végül pedig a sétány melletti vízelvezető árkokat tisztították meg a száraz nádtól a horgászok és a közmunkások.

A tisztító nádaratásnak a vízminőség javításában és az ökológiai egyensúly fenntartásában van kiemelkedő szerepe.  Nem csökken a nádassal borított vízfelület nagysága, sőt: inkább növekszik és erősödik a beavatkozás hatására, a vágott, jó minőségű, sűrű nád pedig a part mechanikai védelmét is jobban ellátja, mint az elhajlott, vízben rothadó szárakkal keveredő, részben pusztuló állomány. Az új nád megnövéséig átláthatóbb a tó és a partszakaszok, s egyáltalán nem utolsó sorban a friss, zöld nádas jobb fészkelőhelyet biztosít a madaraknak.

Köszönet mindenkinek, akik részt vettek a munkálatokban, ugyanakkor a Horgász Egyesület a további feladatok elvégzéséhez is várja a tagokat a tó és környezete szépségének, rendezettségének megőrzése érdekében.

Megosztás