Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága felhívja a figyelmet a parlagfű elleni védekezési kötelezettségre és annak ellenőrzésére. A parlagfű elleni hatósági fellépés és a földhasználók védekezésre való ösztönzése kiemelt jelentőségű feladata az erre kijelölt hatóságok számára, hiszen csak így akadályozható meg a parlagfű további térhódítása. Ennek érdekében – az elmúlt évekhez hasonlóan – idén is kiemelten fontos a parlagfű elleni védekezést elmulasztókkal szemben a hatósági intézkedés megtétele.

Az eljárások alapja az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény, ennek értelmében „a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.”

Mint ismeretes, belterületi parlagfűvel borított ingatlanok esetében a mulasztókkal szemben a jegyző köteles eljárni, amennyiben a parlagfűvel borított ingatlan önkormányzati kezelésű a megyei Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság az eljáró hatóság.

Ha a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, akkor az eljáró hatóság közérdekű védekezést kell, hogy elrendeljen, s gondoskodni kell annak végrehajtásáról is. A közérdekű védekezéshez kapcsolódó költségek a mulasztót terhelik, aki részére a növényvédelmi bírságot is meg kell állapítani. Bírság kiszabása kül- és belterületen egyaránt a növényvédelmi hatóság feladata. A kormányhivatal arra is felhívja a figyelmet, hogy a növényvédelmi bírságot minden esetben ki kell szabni, a hatóságnak e tekintetben nincs mérlegelési lehetősége. A bírság mértékét a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a parlagfűvel való felületi borítottság határozza meg, összege 15 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedhet.

További részletes eljárási és szakmai információk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján is fellelhetők a következő linkre kattintva: http://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/noveny_talajvedelmi_ig/szakteruletek/parlagfu_mentesites/hatosagi_eljaras_menete

A parlagfű elleni védekezés fontosságának minél szélesebb körben való megismertetése céljából a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal és a Magyar Növényvédő Mérnöki és a Növényorvosi Kamara Komárom-Esztergom Megyei Szervezete on-line rendszerű tudásalapú kvízjátékot indított. A részletes információkat és a Parlagfű Információs Kvízt megtalálják a www.kemkh.hu oldalon!

 

 

Megosztás