Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A téli közúti közlekedés jellemző veszélyei a csúszós, jeges utak, a változó időjárási körülmények, a hótorlaszok, elzárt útvonalak, a csökkent látótávolság, valamint a kényszermegállások. A veszélyes helyzetek elkerülése és megelőzése érdekében a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a járművezetők figyelmét a közlekedésbiztonsági szabályok betartására.

  • Az időjárási körülményeknek megfelelően megválasztott vezetési stílusban és sebességgel vezessünk!
  • Tartsunk nagyobb követési távolságot, a nedves, havas, jeges úton az autó könnyebben megcsúszhat!
  • Minden indulás előtt ellenőrizzék a fékek, a fényszórók, illetve a ködlámpa megfelelő működését!
  • Ha hosszabb útra vagy hegyi kirándulásra készülünk, tele üzemanyagtartállyal induljunk el!
  • A járművön téli gumikat, szükség esetén hóláncot használjunk, és töltsük fel autónkat fagyálló folyadékkal!
  • Ha hosszabb útra indulunk, mindig tartsunk az autóban ivóvizet, vagy teát, kekszet és takarókat!
  • Feltöltött mobiltelefon, térkép és/vagy GPS, illetve elemlámpa nélkül ne induljunk el hosszabb útra!
  • Ha kényszermegállásra kerül sor, ilyen esetekre mindig tartsunk az autóban fényvisszaverő csíkkal ellátott láthatósági mellényt!

Ha az utazást nem lehet elhalasztani:

Téli időszakban közlekedve fokozottan kövessék nyomon a közlekedési viszonyokról, valamint a várható időjárásról szóló híradásokat! Ezekről folyamatosan friss információkat találnak a katasztrófavédelem központi és megyei internetes felületein, a katasztrófavédelem Facebook-oldalán, valamint okostelefonokon a BM OKF VTR (veszélyhelyzeti tájékoztató rendszer) alkalmazás segítségével.
Az időjárási viszonyokra nem bírunk befolyással, azok hirtelen, és jelentős mértékben megváltozhatnak, esetenként rendkívüli időjárási körülmények alakulhatnak ki. Ismerjék meg közvetlen környezetünk, illetve a tervezett útvonal útviszonyait, készüljenek fel arra, hogy szükség esetén módosítani kell az útvonalat, és nézzék meg azt is, hogy hol van lehetőség hosszabb idejű, biztonságos várakozásra pl. benzinkút, pihenőhely, bevásárlóközpont!

Semmi esetre se induljanak útnak:

Ha a közlekedési hatóság vagy a katasztrófavédelem egyes útszakaszokra, vagy országos jelleggel riasztást ad ki, arra kérve a közlekedésben résztvevőket, hogy halasszák el az utazást, vegyék komolyan ezt a felhívást és ne induljanak útnak!
Fontos lehet, hogy ismerjük a hólánc használatát!

Intenzív hóesés, vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, amelyet érdemes a hajtott tengelyen lévő kerékre rakni, így kormányozható marad az autó. Persze nem kell mindenkinek készenlétben kell tartani a hóláncot a tél beköszöntével, de azt tudni kell, hogy ha a „Hólánc használata kötelező” táblát kihelyezik az adott úton – a „Hólánc használata kötelező tábla vége” tábláig – csak olyan járművek közlekedhetnek, amelyek legalább egy hajtott tengelyén a gumiabroncsok hólánccal vannak felszerelve. Amennyiben ezt a korlátozó jelzőtáblát közúti határátkelőhelyen helyezték el, csak azok a járművek léphetnek be a táblával jelzett területre, amelyeken készenlétben van legalább egy hajtott tengely gumiabroncsainak felszereléséhez szükséges hólánc.
Hóláncot csak havas, jeges úton szabad használni!

Megosztás