Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

39majálisTai chi, meridián torna, rendőrautó, bilincs és „mindenféle lőfegyverek”, sportos versengés családok részére, arcfestés, testzsírszázalék-, zsírszint- és testtömeg-index mérés (lehetőleg a kondérok tartalmának elfogyasztása előtt), show tánc, capoeira bemutató egy brazil származású Európa Bajnokkal, lángos evő és főzőverseny, muzsika és tábortűz, vidám hangulat, kellemes napsütés – ezt kínálta a környei Családi Majális a tó partján május 1-jén, s az odaérkezők minden bizonnyal nem bánták meg, hogy a napot ott töltötték.

Volt, aki a főzőverseny résztvevőjeként már reggel 7 órakor nekiveselkedett az étel elkészítésének, s volt, aki 10 óra körül még a tűzrakással foglalatoskodott. Ekkorra többen meg is éheztek: akadt, aki zsíros kenyérrel és hagymával, s akadt baráti társaság, amely 110 tojásból készült rántottával csillapította éhségét, előételként 4 kilónyi velőt és ugyanennyi májat sütve meg.

1majálisNem volt tehát könnyű helyzetben Dr. Árendás József háziorvos, aki ez idő tájt „toborzott” a tai chi és meridián tornához, de végül szép számmal akadtak, akik a szakember irányításával elvégezték a belső erőt és egyensúlyt, a test és tudat összehangolását fejlesztő, a tudat összpontosítására és a légzés irányítására alapuló gyakorlatokat.

Gubicza István, a már hagyományos családi sportvetélkedő szervezőjének dolgát sem könnyítették meg a már terjengő ínycsiklandó illatok, felhívására öt formáció vállalta a feladatok teljesítését. 29majálisA tucatnyi sportos feladat végén a Polgárőrök vehették át az első helyezettnek járó ajándékot. Ők a megszerezhető 60 pontból 49-et gyűjtöttek be, mögöttük öt ponttal maradt le a Szilády-Dódony együttes, tízzel a Si-Hó, s tizenhárommal a Vakondok. Az ötödikként végző Napocska eredményét a szervezők különdíjjal is értékelték, hiszen a csapat tagjaként két hölgy és mellettük apró óvodás lánykák vágtak neki merészen és teljesítették lelkesen a feladatokat.

Mindeközben már több mint harminc különböző méretű bográcsban, kondérban, tárcsán rotyogtak, sültek a muflonból, bárányból, birkából, 74majáliscsirkéből, őzből, nyúlból, sertésből, lúdból, dámszarvasból, káposztából, csülökből, marhából, burgonyából, oldalasból, szalonnából – és még hosszan sorolhatnánk – készült életek.

A Szűcs Istvánné, Végertné Nedermann Éva és Lehrreich Nándor alkotta zsűri a „gasztrotúra” kezdetén meg is állapította: az idei évben az előzőeket messze meghaladóan színesebb a „menü”, s – talán megszívlelve az eltelt évek jobbító szándékú kritikáit – a nevezők ezúttal nem túlozták el sem a só, sem a paradicsom mennyiségét, pedig korábban az jellemző volt.

104majálisMíg az ítészek ízleltek és értékeltek, az Idősek Otthona munkatársai lankadatlanul serénykedtek, hogy a lángos evő verseny egyetlen résztvevője se maradjon a legfőbb „kellék”, azaz, lángos nélkül. 20 kilónyi lisztből több mint félezer lángost sütöttek ki a délután folyamán, így a verseny lezárultával bőven jutott mindazoknak, akiket csalogatott az illat…

118majálisA lángos evő verseny végére a nap fő attrakciója, a főzőverseny eredménye is megszületett, s a mezőny sokszínűségét, színvonalát jelzi, hogy a zsűri nevében Beke László polgármester hat különdíjat is átadott: Varga Katalinnak (trubadúr csirkemell), a Túri bicskásoknak (birkapörkölt), a Ludas Zoliknak (ludas kása), a felsőpatonyi Old Boys-nak (marhapörkölt), a Fakanál II. csapatnak (füles csirkepörkölt) és a Tóparti sellőknek (harcsapaprikás túrós csuszával.)

Az ítészek harmadik helyezéssel díjazták a Varga csapat szarvas pörköltjét, s másodikkal a Hazajárókat. Ők paprikás krumplit és babgulyást készítettek, s az értékelés során elhangzott, hogy bár „egyszerű” ételek „egyszerű” alapanyagokból, éppen annyira voltak ízletesek, fűszeresek, amennyire egy paprikás krumplinak és babgulyásnak lennie kell.

128majálisA Vándor Fakanalat és a fődíjat a Michelin Csillagok érdemelték ki sváb tepertőgombócos, csülkös, a nagymama receptje alapján készített káposztájukkal. Az ünneplés pillanataiban elárulták: hűen követték a nagyi receptjét, amely semmi különleges fűszert, hozzávalót nem tartalmaz, ők csupán a szívüket, lelküket adták hozzá.

A főzőverseny nevezői a szervezők ajándékaként ezúttal is egy-egy üveg pezsgővel koccinthattak az ételek sikerére, ám az idei majálison az eredményhirdetés után 129majálisBeke László azt kérte: valamennyi környei előtt emeljék poharukat. Mint ismert, a polgármester egy hete a „Magyarországi Falumegújítási Díj a fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért – 2013. elismerést” és a Vidékfejlesztési Minisztérium különdíját vehette át. Az elismerés, az érdem, a siker, az eredményeink, mind-mind a falué, az itt élőknek köszönhető. Köszönöm mindenkinek! – fogalmazott, majd a program folytatásaként érkezett Balaskó István és zenekara, később pedig a tábortűz, amely lángjainak újabb fellobbanására már „csak” egy esztendőt kell várni.

Megosztás