Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

13 megyebeli helyszínen tartott nyilvános gólyagyűrűzési akciót június 21-én a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület az E-ON Zrt-vel, és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve, a fehérgólya gyűrűzés Környét is érintette: a Posta mellett található fészeknél három fiókát neveztek el és gyűrűztek meg a megye 29 fiókája közül.

Környén tavaly áprilisban egy használaton kívüli légvédelmi sziréna tetején igyekezett megteremteni családi fészkét egy gólyapár a Polgármesteri Hivatal szomszédságában, a domború, s egyébként is kis teherbírású műanyag fedélen sajnos sikertelenül, hiszen a pár által gondosan kiválogatott fészekalapanyag folyamatosan lehullott, s egyébként is félő volt, ha sikerrel is járnak, elbírja-e a műanyag a terhet? A környei önkormányzat az önkéntes tűzoltókkal karöltve azonnal fészekmentő, fészeképítő akcióba kezdett: dorogi ráccsal, fonott venyigével körbevett fészekalj készült, amit a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tatabányai Hivatásos Tűzoltó Parancsnokságának létraszerével helyeztek el. Idősebb helybeliek emlékezete szerint legalább 50 éve nem volt gólyapár a faluban, ezért mindenki aggodalommal figyelte, hogy visszatelepednek-e az új „otthonukba”? Végül több mint két óra elteltével visszatértek, idén pedig három fiókával gyarapodtak.

A tavaly Flóra és Flórián névre keresztelt pár 3-4 hetes fiókái a gyűrűzés során a Lara, Misi, Félix nevet kapták. Üröm az örömben, hogy a gólyagyűrűzésnek induló program egyben gólyamentéssé is vált, hiszen a szakemberek a fészekben nagyon sok horgászzsinórt találtak, amikbe az egyik fióka olyannyira belegabalyodott, hogy a fészekhez láncolta magát a lábánál fogva. Csak metszőollóval tudták kiszabadítani, a lábát több helyen mélyen megvágta a damil. Bátky Gellért, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei csoportjának alelnöke szerint a fióka nagy valószínűséggel elpusztult volna, ha most nem érkezik Környére a gyűrűzés. A horgászzsinórokat Flóra és Flórián feltehetően a fészkük csinosítása közben gyűjthette össze az Által-ér mentén, vagy a tóparton, és ez az „aprócska” műanyag hulladék majdnem a fióka életét követelte. Ő most nagyon szerencsésnek bizonyult, de a példája is jelzi, hogy mi, emberek mennyit ártunk, árthatunk a környezetünknek, a természetnek, az élővilágnak a – szerintünk – „aprónak” vélt szemeteléssel…

Megosztás