Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Szerdán érkezett, s a pénteki ebédig maradt a Környebányai Erdei Iskolában a környei általános iskola 1.b osztályának húsz kisdiákja. A legkisebbeknek ezek a napok nem a tanulásról, hanem a sportról, mozgásról, túrázásról, közösségkovácsolásról szóltak, s láthatóan egyáltalán nem bánkódtak emiatt.

Staudinger Ágota és Kubicza Mihályné tanító nénik a három nap programjába mindent belecsempésztek, amivel igazán színessé és emlékezetessé varázsolták a kicsik első, osztálytársaikkal eltöltött erdei táborozását, merthogy óvodásként már többen ellátogattak a környebányai erdei iskolába.

Most, immáron iskolásként a különböző sportos csapatjátékok, ügyességi feladatok, icipici tanulással egybekötött vetélkedők mellett kirándultak a közeli horgásztóhoz, igazi pacik hátán lovagoltak, számháborúztak, sötétben bújócskázva bizonyították bátorságukat, s természetesen a pizsamás, illetve „csiniruhás” diszkó sem maradt el a három nap alatt.

A környei általános iskolában hosszú évek óta hagyomány, hogy az alsó tagozatosok évente két alkalommal, tavasszal és ősszel erdei táborba költöznek. A legkisebbek csak pár napig „lazítanak”, a negyedikesek azonban már általában egy hétre vackolják be magukat, s ők olyankor valóban erdei iskolások lesznek, hiszen ilyen hosszú ideig nem maradhat el a tanulás, ezért a sportfelszerelés mellett a tankönyvek, füzetek is a táskákba kerülnek.

A Környebányai Erdei Iskola 1913-ban elkészült épületében eredetileg bányaigazgatóság működött, majd Pellachy Jenő bányamérnök otthona lett. Az államosítás után 1982-ig az általános iskolának adott otthont, ám az intézmény megszűnésével a sorsa megpecsételődött. Kifosztották, lerombolták, mígnem a környei képviselők 1992-ben határozatban fejezték ki az épület megmentésére irányuló szándékukat. A két évig tartó rekonstrukció igazi társadalmi összefogással, és a megye első közmunka programja segítségével valósult meg, az ünnepélyes átadásra 1995. június 6-án került sor.

Az intézmény tavaly ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját. Napjainkig több ezer gyermek üdült az erdei iskolában. A visszaérő vendégek nemcsak határainkon belülről, de például Szlovákiából, s Ausztriából is érkeznek, ami nem véletlen, hiszen a csodálatos környezetben egy igen színvonalasan felszerelt, gazdag programok sorát kínáló erdei iskola vár mindenkit Környebányán.

Megosztás