Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Júliusban ismét megszaporodtak az idősek sérelmére elkövetett úgynevezett „trükkös” lopások. 2011. első félévében 7 idős embertől több mint 2 millió forintot zsákmányoltak. A módszer a régi: a 2-3 fős tolvajbanda valamilyen ürüggyel bekéredzkedik az idős otthonába, majd a bűnelkövetők egyike eltereli a sértett figyelmét, a többiek pedig zavartalanul átkutatják azokat a „rejtett helyeket”, ahol a pénzüket tartják az idős emberek. 2010-ben a számok még elrettentőbbek voltak. Több mint 20 millió forintot loptak el többnyire egyedülálló idős emberektől.

Az idős emberek kiszolgáltatottá váltak a trükkös tolvajoknak, akik újabb és újabb ürüggyel igyekeznek bejutni a sértettek otthonába, rendszerint sikerrel. Legutóbb Tatabányán egy 77 éves idős asszony esett áldozatául 2 tolvajnak. Újságot vittek, majd vizet kértek, melynek a néni készségesen eleget tett. A meggondolatlan vendéglátásnak 620 ezer forint lett az ára.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság ismételten felhívja az állampolgárok figyelmét és egyben a segítségüket kéri annak érdekében, hogy az idősek ne váljanak áldozattá. Figyeljenek oda a családban, szomszédban élő idős emberekre. Mondják el nekik, hogy semmilyen körülmények között se engedjenek be idegent a lakásba.

A statisztika szerint a trükkösök gyakran adják ki magukat valamely szolgáltató munkatársának, és pénzvisszafizetés ürügyén kérnek bebocsátást. A szolgáltatóknál nincs készpénzforgalom. A túlfizetéseket átutalással, a számlákon történő jóváírással egyenlítik ki.

A hivatalos ügyben eljáró személyek fényképes igazolvánnyal igazolják magukat, de a legjobb, ha egy telefonhívással őket is leellenőrzik. A szolgáltatónál, melyre a bebocsátást kérő idegenek hivatkoznak, utána lehet érdeklődni, hogy aznap hol, mikor terveznek óraleolvasást.

A rendőrséget is lehet riasztani a 107-es vagy 112-es segélyhívókon, ha valakiben gyanú merül fel arra vonatkozóan, hogy a hozzá bekopogtató idegennek rossz szándéka van.

KEM RFK

Megosztás