Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Március 13-ától bárki kiválthatja hozzátartozója, barátja, ismerőse gyógyszereit. Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ugyanis rendeletben egyszerűsítette az e-recept kiváltásának feltételeit. A rendelet szerint a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetben a patikák a gyógyszer kiadását felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is teljesítik azon személy részére, aki közli a beteg TAJ-számát, és saját személyazonosító adatait is hitelt érdemlően igazolja. A patikák csupán a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítik, és kiadják számára a receptre felírt gyógyszereket.

Dr. Bublovics Péter háziorvos tájékoztatása szerint kizárólag a rendszeresen szedett gyógyszereket (krónikusan szedett gyógyszereket) írják fel telefonos megkeresés alapján rendelési időben, ezek esetében nem kell a rendelőben személyesen megjelenni. A gyógyászati segédeszközök (inkontinencia betétek, inzulinos tűk, és vércukorszintmérő tesztcsíkok) jelen jogszabály alapján nem írhatók e-receptre, ezeket a papíralapú recepteket csak személyesen lehet átvenni a rendelőkben, ahol segítségként 1 receptre 3 havi adagot írnak fel. Fontos továbbá, ha valakinek elfogyott a gyógyszere, abban az esetben telefonálnia kell a rendelőbe, és akkor írják fel az elektronikus recepteket, mivel azok nem kerülnek fel a térbe automatikusan.

Ha valakinek panasza van, akkor személyes orvos-beteg találkozó szükséges, receptet csak a vizsgálatot követően írnak fel. Ha valaki koronavírussal fertőzöttnek érzi magát, ne menjen személyesen a háziorvosi rendelőbe, hanem telefonon hívja fel háziorvosát!

Megosztás