Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

„Hittel vallom, hogy egy festmény megtekintése legyen ünnep a szem számára” – vallja Stréli Róbertné, Keresztély Piroska. A tatabányai festőművész alkotásaival május 18-án ünnepet varázsolt a környei Művelődési Házba, s ez az ünnep július 3-áig tart mindazok számára, akik megtekintik a „Megcsendülő színek” című tárlatot.

Az alkotó első önálló kiállítását Tatán rendezték meg 2005 nyarán, még abban az esztendőben Környén is bemutatkozott, s 13 év elteltével a 25. tárlat megnyitását ünnepelhették a községben a jelenlévők, akiket szép számmal vonzottak a gyönyörű selyemfestmények és akril technikával készült alkotások, elhozva a szem, a lélek ünnepét is, vagy, ahogy Sulyok Teréz festőművész a megnyitón fogalmazott – a megnyugvás szigetét.

De hiszen volt egy mozdulata, feléd fordult, mint aki egész lényével mozdul, felé fordultál, mint aki egész lényével válaszol, megölelt, mint aki először ölel, mint aki utoljára ölel, megölelted, mint aki először ölel, mint aki utoljára ölel. Mégis csak ennyit mondtam: szeretlek. – Hervay Gizella, a másikhoz vezető út kereséséről megfogalmazott gondolatai Török Zsuzsa Gyöngy előadóművész tolmácsolásában csaltak könnyeket Piroska szemébe, hiszen ők valamikor nagyon régen már megtalálták ezt az utat, s azóta nem is tértek le róla.

Svétecz László önkormányzati képviselő is régi, négy évtizedes barátként köszöntötte az alkotót, s szólt a szárnybontogatásáról, a már gyermekként megmutatkozó tehetségéről, életútjáról, amely a pályaválasztáskor elsodorta a művészettől, de végül – hogy sok-sok napot varázsolhasson ünneppé – visszakanyarodott, s kiteljesedhetett az alkotásban.

Stréli Róbertné, Keresztély Piroska az akvarellfestést Madarász Tibor festőművésztől, a selyemfestést Sulyok Teréz festőművésztől sajátította el, nyugdíjasként tovább képezte magát a Képzőművészeti Szabadegyetemen, ahol Bálványos Huba, Atlasz Gábor és Dóri Éva voltak a tanárai.

Sulyok Teréz tárlatkalauzolásában az alkotó virágábrázolását emelte ki, mellyel a növények formagazdagságát, szépségét adja vissza, mindez lelki békét, harmóniát sugározva felölti energiával a látogatót. A képekben a művész úgy rendezi a természetben látott jelenségeket, hogy a festmény minden részlete a mondanivalót szolgálja. A kompozíciónak jut az a szerep, hogy a kép belső sugárzását létrehozza, szabályozza, ami által a vonalak, színek megelevenednek. Az átlényegítés legfőbb eszközeként a kompozíció tereli a mű valamennyi elemét egyazon irányba, és változtatja meg szemlélődésünk módját, emeli fel szemünket az érzelmi világunkba – fogalmazott, a selyemképek igazi gyöngyszemeként jellemezve a Komló címűt, melyet visszafogott színvilág, tört árnyalatok jellemeznek, és a részlet gazdag kidolgozottság mellett a selyem anyagszerűsége is felragyog, kitűnik.

Piroska a selyem és az akril közötti különbség felfedezését ajánlotta mindenki számára, hiszen – mint mondta – a selyem sokkal jobban kidolgozható, a festék és az anyag finomsága miatt igazán szép vékony vonalak húzhatók. Az akril festék viszont jóval sűrűbb, nem teszi lehetővé az aprólékos kidolgozást, s bár valamennyi képet ugyanaz a kéz készítette, látható a különbség. Az alkotó egy személyes élményét is megosztotta, az egyetlen olyan alkotásra hívva fel a figyelmet, melynek nincs feltüntetve a címe. A kis kép, rajta egy kézben tartott kisbabával, a művész bemutatkozója alatt látható. Ez a kép a kezek sorozat első darabja, a születés. A sorozatot 2007-ben festettem, a következő évben több helyen bemutattam, majd eltettem. Amikor készültem erre a kiállításra, a kezembe akadt, s megdöbbenve láttam, hogy a festményen a baba a Vilmos unokám, aki 2013-ban, a kép megalkotása után 6 évvel született – osztotta meg a számára is megmagyarázhatatlan, ám annál örömtelibb élményt.

„Megcsendülő színek” – a kiállítás címét Molnár Sándor „A festészet tanítása” című könyve inspirálta: Mélyek a színek hatásai, akár tudatosan fogadja őket az ember, akár nem. Csak, aki lényének mélyebb régióiban is érzékelni tudja a világot, az képes átélni a külön-külön, vagy együttesen megcsendülő színek hangzási értékeit anélkül, hogy a tárgyakra vonatkoztatná azokat.

Stréli Róbertné, Keresztély Piroska kiállítása július 3-áig tekinthető meg a környei Művelődési Házban hétköznapokon 10 és 17 óra között, hétvégén rendezvények ideje alatt.

 

Megosztás