Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Három évtizede indították be a környei általános iskolában szakköri formában a néptánc oktatást, öt esztendővel később pedig megalakult a Szivárvány Táncegyüttes. Azt, hogy napjainkig hány gyermek ismerkedhetett meg a gyökerekkel, a magyar néptánccal és hagyományokkal, megbecsülni is nehéz lenne, az biztos, hogy az együttesben generációk nőttek fel. S az is biztos, hogy a mára „öregek” tudása, lelkesedése, táncszeretete semmit sem kopott, hiszen László Márta művészeti vezető hívó szavára hónapok óta gyakoroltak, hogy ők is színesítsék a születésnapot, melyet a Művelődési Ház zsúfolásig megtelt színháztermében ünnepeltek.

De nemcsak az egykori alapító táncosok léptek színre az első invitálásra, a Cserszömörce zenekar mellett olyan zenészek is, akik a jubileum alkalmára frissítették fel zenei tudásukat: Németh Attila zenekarához csatlakozott Wéber Imre és testvére, Attila, és egyáltalán nem utolsó sorban Tisch Ferenc többszörös táncos nagyszülő.

A születésnap egyben az idő megállíthatatlan, fájó múlását is magában hordozza: a több mint két és fél órás gálaműsor alatt a színpad szélén mécses lángja emlékeztetett mindazokra a táncosokra, barátokra, rokonokra, akik már nem lehetettek részesei az ünnepnek.

A sokszínűséget sejtető név magába foglalja a sok vidám játékot, éneket, a mozgás, a tánc adta lehetőségek tárházát. A néphagyományok továbbörökítése, a népszokások és őseink szellemi hagyatékának felelevenítése olyan belső tartalmat ad, ami tökéletes normaadó lehet, ha nap, mint nap megéljük e csodát. A táncban benne van a lehetőség a lelki egyensúly, az önbizalom megtalálására, mely segít átlendülni a hétköznapok nehézségein. A táncegyüttes az idén 30 éve beindított néptánc szakkör akkori 8-9 éves lelkes kis csapatából nőtte ki magát. Az akkori alapítók már gyermekeikkel térnek vissza, büszkék, hogy bővíthetik a táncosok népszerű családját – hangzott el a gála kezdetén, s kicsivel később egy meglepetés produkció részeként valóban közös tánccal léptek színre egészen apró gyerekek is anyukáikkal, apukáikkal, testvérekkel, unokatestvérekkel.

Táncban felnőni – hat éve egy koreográfiát nevezett így el László Márta, s a két szó a születésnapi rendezvényen is visszaköszönt, hiszen a valamikori táncosok és a vendégek fotókon, video felvételeken láthatták viszont a kezdő lépéseiket, s minden bizonnyal azt kívánták a mostani kezdők, a még óvodás apróságok számára, hogy évek, évtizedek múlva ők is ugyanolyan szeretetteljes érzéssel idézzék meg táncos, „filléres” emlékeiket.

Kicsi vagyok én, majd megnövök én – szólt az óvodások talpalávalója, majd a kisiskolás Napraforgó csoport táncosai egyenesen a „Kispirityi faluvégről” érkeztek a színpadra, míg a Hétszínvirág Rábaközbe, a Szanyi kiskocsmába repítette a vendégeket. A folyamatos vastapssal kísért repertoárban szerepelt Kalocsa környéki, felcsíki, visai, moldvai táncok, széki tempó, a jubiláló táncosok a 70-es évek retro csángó táncházát is a színpadra varázsolták, s minthogy valamikor a népszokások felelevenítése miatt főként német nemzetiségi táncokat adtak elő, nem maradhatott el a kalapos polka és a molnártánc sem.

Bár a néző úgy érezhette, hogy a szivárvány minden színétől pompázott a műsor, a szerkesztése László Mártának, a táncegyüttes alapítójának bizony sok fejtörést okozott, hiszen lehetetlen mindazt egyetlen estén bemutatni, ami örömöt jelentett a szeptembertől táncoló kilencven gyermeknek, s a 25 év táncos emlékeit. Generációk nőttek fel gondoskodó keze alatt, s ha minden évben „csupán” 3-4 új koreográfia készült, az közel száz verítékes munkával begyakorolt táncot jelentett a negyedszázad alatt. Keltai Gábor táncpedagógus 14 évig tanított az iskolában időközben beindított művészeti tagozaton, tanított Jocha István és neves vendégoktatók, koreográfusok egész sora is segítette a munkát fennállásuk óta: Gábor Klára, Szegvári Ildikó, Gyurkó Erzsébet, Velner Klára, Túri György, Maknics Gyula Csaba, Csitei Gábor, Vastag Richárd, s az idei tanévben Jakab András és párja, Kelemen Petra Piroska.

A Szivárvány Táncegyüttes és a Kisfaludy Mihály Általános Iskola elmúlt 25 éve szorosan összefonódott, mind a vezetőjük, László Márta, mind az együttesben táncoló egykori és mostani diákok személyében. A szivárványosok fellépései az iskolai és községi ünnepségeken, a különböző versenyeken, családi napokon, minden alkalommal öregbítették az iskola jó hírnevét is – gratulált a jubileum alkalmából az iskola valamennyi dolgozója nevében Magyarits Katalin intézményvezető, valamint a művészeti iskola részéről Trézlné Staudinger Csilla és Horti Károlyné igazgatóhelyettesek, Beke László polgármester pedig a Szivárvány Táncegyüttes élén végzett negyedszázados közösségteremtő, hagyományszervező munkáért nyújtott át elismerő oklevelet a művészeti vezető számára a záró, közös örömtáncot követően.

 

 

Megosztás