Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Külföldi internetes oldalakon keresztül könnyen megrendelhető egy igen veszélyes, 2,4-dinitro-fenol (röviden DNP) nevű anyag, amelyet fogyasztószerként árusítanak, illetve alkalmaznak. A DNP nem gyógyszerhatóanyag és napjainkban vegyipari alapanyagként, például festékek és gyomirtók alapanyagaként használják. Emberi fogyasztásra semmilyen formában nem alkalmas, így fogyasztószerként sem használható!

A szerrel kapcsolatos legfontosabb információk:

A DNP régóta ismert, először a hadászatban használták robbanó tulajdonsága miatt, majd festékként, fakonzerváló szerként, gyomirtóként, illetve a fényképészetben előhívószerként alkalmazták. Súlyvesztést okozó hatását 1933-ban fedezték fel az Egyesült Államokban, házi fogyasztószerként kezdték használni, de jelentős mellékhatásai és a hirtelen halálesetek miatt először 1938-ban, majd később 2003-ban ismételten betiltották. Az anyag lenyelve, belélegezve, valamint bőrön át is jól és gyorsan felszívódik.

Az anyag már igen kis mennyiségben súlyos mérgezést okoz: egy testtömeg-kilogrammra vetítetve 1-3 mg DNP akut mérgezést, 1-3 g átlagosan 14 órán belül halált okoz. 3 g akkor is halált okoz, ha szétosztva, pl. 5 nap alatt veszi be valaki ezt az adagot.

Az anyag hatásmechanizmusa révén súlyosan beavatkozik a sejtbiológiai folyamatokba (gátolja az ún. ATP szintézist). Ennek során a szervezet energiát veszít, ami hőtermelést okoz, így magas láz (akár 43°C-os) alakulhat ki. A szert árusítók a testhőmérséklet emelkedésének ellensúlyozására légkondicionáló berendezés használatát, hűvös helyen történő edzést javasolnak. Ez azonban nem akadályozza meg a mérgezést.

A tartós használat hosszantartó vagy tartós mellékhatásai a szürke hályog, izomfájdalom és izommerevség. Az akut mérgezési tünetek között megtalálható a kezelhetetlen magas láz, a gyors szívverés, az erős verejtékezés, a kapkodó légzés, a fejfájás, a rossz közérzet, a szomjúság, gyomor-bélrendszeri irritáció, bőrkontaktus esetén sárga bőr. Súlyos mérgezésre utal a cianózis (a bőr kékes elszíneződése), a tüdő ödéma, az ún. metabolikus acidózis (a vér kémhatásának megváltozása), a szívritmuszavar, a máj- és vesekárosodás kialakulása.

A DNP a gyors felszívódás után a szervezetből csak lassan, viszont változatlan formában ürül, azaz a szervezetben nem bomlik le.

A szer az Interneten keresztül megrendelhető, 100-200 mg-os tablettákban vagy por alakban árusítják. Fantázianevei következők lehetnek: DNP, Dinosan, Dnoc, Solfo Black, Nitrophen, Aldiphen, Chemox.

Jelenleg körülbelül 60 haláleset ismert, ami a DNP használatához köthető.

A Népegészségügyi Főosztály ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy gyógyszert vagy gyógyszernek hirdetett készítményt illegális forrásból vásárolni, veszélyes, mert az életünkkel játszhatunk.

Forrás: Országos Közegészségügyi Központ ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala

Megosztás