Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

1bűnmegAz eltelt egy évben hat lakásbetörést jelentettek Környéről a rendőrségnek, s a község bűnügyi térképén (www.police.hu) ugyanerre az időszakra vonatkozóan 19 helyszínen látható valamilyen bűncselekmény elkövetését jelölő ábra és dátum. Ennek ellenére a Friedrich Gyula képviselő által szervezett hétfő esti bűnmegelőzési előadáson a tucatot nem érte el az érdeklődők száma.

3bűnmegNem csupán tájékoztatóval és hasznos jó tanácsokkal, de vagyonbiztonsági eszközökkel is készült az előadásra Csonkáné Huszár Anita, a megyei rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztály Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője, aki nem lepődött meg a családias hangulaton, hiszen – mint mondta – sajnos úgy tapasztalja, hogy az emberek nem fordítanak elegendő figyelmet a bűnmegelőzésre. Sokan még ma is úgy gondolják, hogy hozzá nem törnek be, mert nincsenek értékei, s hogy a bűnözők rendre éjjel érkeznek, amikor otthon tartózkodik…

4bűnmegAz osztályvezető elsőként az idősek sérelmére elkövetett tipikus bűncselekményekről szólt, amikor rendre a hiszékenységet, segítőkészséget és a gyanútlanságot használják ki. Gyakran előfordul, hogy valamely szolgáltató munkatársának adják ki magukat, vagy valamilyen terméket árulva, esetleg segítséget kérve jutnak be a házba, s élnek vissza a tulajdonos figyelmetlenségével. Bár mostanában lecsengőben van, de egy időben előszeretettel alkalmazták az ún. unoka-trükköt, amikor a nagyszülő kétségbeesett telefonhívást kap az „unokájától”, aki valamilyen szorult helyzetre hivatkozva pénzt kér, s elküldi érte a „barátját”.

6bűnmegVajon honnan tudja az elkövető, hogy valakinek van unokája, s honnan ismeri még a nevét is? – tette fel a kérdést az előadó, s természetesen a választ is megosztotta a jelenlévőkkel saját, személyes élményével alátámasztva: buszmegállóban várakozott, amikor egy idős hölgy szóba elegyedett vele, s szinte percek alatt elmesélte a teljes életét, melyek egy bűnöző számára igen hasznos információkként szolgálhattak volna…

Soha ne engedjünk be idegent a házba, s ha hivatalos személynek adja ki magát, mindig kérjük el az igazolványát! Ha mégis bejut, akkor az értékeink mindig legyenek elzárva! Nyilvános helyen ne meséljünk a családunkról, a családi körülményekről! – hangzottak az intelmek, melyeket azoknak is érdemes megszívlelni, akik nem vettek részt az előadáson.

12bűnmegA szakember a betöréses lopások leggyakoribb módszereit is ismertette, s azt a bizonyos „5 perces” szabályt, ami alapján az elkövetők ténykednek. Lehet, hogy nem minden betörés előzhető meg, a dolguk viszont megnehezíthető, ha a megfelelő védelemmel látjuk el az otthonunkat. A betörő ugyanis mindig terepszemlézik, s akkor kockáztat merészebben, ha úgy ítéli meg, hogy 5 perc alatt feltűnés nélkül bejut az épületbe. Ezért fontos, hogy például a kerítést ne lehessen átmászni, be lehessen rajta látni az udvarba, a kerti növényzet se legyen sűrű, mert tökéletes búvóhelyet biztosít, ha két bejárattal rendelkezik a ház, akkor mindkettőt ugyanolyan védelemmel kell ellátni, s szereltessünk fel riasztót. Arra is ügyeljünk, hogy titulus, vagy családi állapotra utaló jelzés ne szerepeljen a névtáblán, hiszen arról is lehet következtetni az anyagi helyzetre, vagy arra, hogy a tulajdonos egyedül él – sorolta a tanácsokat. (A teljes előadás itt olvasható: bűnmegelőzési-Lakossági fórum [Kompatibilitási mód] )

A tájékoztató beszélgetéssel zárult, ekkor kiderült, az érdeklődők között olyan hölgy is helyet foglal, aki már sajnos jól tudja, milyen bűncselekmény áldozatává válni. Az is elhangzott azonban, hogy sokan szégyellik. 11bűnmegTöbbször előfordult, hogy a faluban csak hosszú napok, esetleg hetek múltán lehetett hírt hallani, ha valahová hívatlan, rossz szándékú látogató érkezett, pedig az információáramlásnak akár a kézre kerítésben, akár pedig mások figyelmeztetésében is nagy szerepe lehet, hiszen – Wéber István megfogalmazása szerint – az okos ember más kárán tanul. A felvetésre Csonkáné Huszár Anita elmondta: a rendőrség a súlyosabb bűncselekmények kapcsán folyamatos kapcsolatot tart a sajtóval, felhívásokat, körözéseket tesz közzé, ám értelemszerűen nem lehet minden lakásbetörésről hírt adni. Ezért is lenne fontos, hogy akihez betörtek, vagy meglopták, szűkebb környezetében – mások okulására – meséljen róla, hiszen az áldozattá válás nem szégyen!

 

Megosztás