Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A rendkívül csapadékos időjárás miatt nem zártak túl jó évet a vadászok – mindez a Környei Vadásztársaság évadzáró közgyűlésén hangzott el pénteken a Tájházban. A szervezet 14 esztendeje alakult, jelenleg 32 fős, helyi, oroszlányi, tatabányai, tatai, s kömlődi tagsággal, valamint majdnem 6 ezer hektár vadászható területtel rendelkezik.

Juhász János vadászmester beszámolójából kiderült, hogy az igen kedvezőtlen időjárás miatt a rendelkezésükre álló terület nagy része látogathatatlan volt, s a tavaszi hideg és eső a fácánszaporulatot is negatívan befolyásolta.

Egyetlenegy fészekalját láttam csak az út mellett szaladgálni, a nyúlról nem is beszélve, s az őzgidák nagy része is elveszett – ismertette a vadászmester. A határban álló kukorica miatt a takarmányon megtakarításuk keletkezett, az októbertől februárig tartó aratás után a tarlókon viszont megjelentek a birkanyájak, így zavart volt a terület, ami sem a vadaknak, sem a vadászoknak nem kedvezett, de a kóbor kutyák is folyamatos gondot okoznak. A tervezett kilövések számát is csak úgy sikerült teljesíteniük, hogy kérték a korábban jelzett adatok csökkentését.

A társaság tagjainak tavaly így összességében 9 szarvast, 34 őzet, félszáz vaddisznót, 9 vadnyulat sikerült elejteniük, a dúvadakból 3 szarkát, 11 szajkót, 81 rókát, s 3 borzot lőttek ki. Az egyik vadász a statisztika ismertetése közben meg is jegyezte, hogy neki bizony csak egyetlen róka jutott…

A nehézségek ellenére a tavalyi évet 400 ezer forint pozitívummal zárták, s rendelkeznek némi tartalékkal is, de – mint Mike Ferenc gazdasági beszámolójából kiemelte – pár jelentősebb vadkár akár két év alatt is lenullázhatja a számlájukat. A téma kapcsán több észrevétel is érkezett, hogy a vadkár bekövetkezését miként lehetne megelőzni, milyen magatartás várható el a terület tulajdonosától, s a vadászoktól. Abban viszont valamennyien egyetértettek, hogy az időjárást sem a gazdák, sem a vadászok nem tudják befolyásolni, így például a nagyon csapadékos időszakokban a vaddisznó dagonyák kialakulását is igen nehéz megakadályozni.

Az évadzáró közgyűlésen területfelosztásokról, az április közepére ütemezett társadalmi munka beosztásáról is egyeztettek, majd következett a pörkölt, természetesen vadból.

Megosztás