Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Egy Németországban már működő sertéstelep megtekintésére invitálta a környeieket kedd este a Környe Pork Kft. menedzsmentje. A társaság vezetése lakossági fórumon ismertette a telep megvalósítására vonatkozó módosított terveit, amelynek technológiája – véleményük szerint – európai szinten is a legkorszerűbb, Magyarországon pedig még sehol sem alkalmazzák.

Amit most szeretnénk megvalósítani, az gyökeresen eltér az eddigi terveinktől – szögezte le a kedd esti lakossági fórum során több alkalommal is Straub István a Környe Pork Kft. részéről. A társaság Irtáspusztán kíván sertéstelepet létesíteni, ám a várhatóan jelentős mennyiségben keletkező hígtrágya kihelyezése miatt a lakosság, s környezetvédelmi szervezetek élénken tiltakoztak. Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség márciusban első fokon visszautasította a társaság bővítési kérelmét, s a 2008-ban kiadott egységes környezethasználati engedélyét is visszavonta.

Az ellenállás hatására döntöttünk úgy, hogy felülvizsgáljuk elképzeléseinket, s alternatív megoldásként egy más technológiájú állattartásra teszünk javaslatot – hangzott el a fórumon. A cég terveiből kiderült, hogy a korábban tervezett 42 ezer hízó és 21 ezer utónevelő férőhelyes telep helyett egy 8 ezres, utónevelésig tartó anyakocásat szeretnének megvalósítani, a folyamat végére biogáz üzemet létesítve, a rendszert pedig biofilterekkel ellátva. Így – hangzott az ismertető – a földekre kikerülő, évi 72 ezer tonnányi biotrágya már nem okozna bűzhatást, s a telep közelében sem lenne érezhető az állattartás.

Messziről jött ember azt mond, amit akar, ezért meghívjuk a környeieket Németországba, ahol a saját szemükkel győződhetnek meg arról, miként működik egy ilyen telep – kézbesítette a fórumon egyébként jelenlévő, de magyarul nem beszélő német tulajdonos meghívását Straub István.

Az ismertetőt követően olykor az indulatokat sem nélkülözte a fórum, a hozzászólók a magas talajvíz, a vélelmezett környezetszennyezés miatt fogalmazták meg aggodalmaikat, dr. Árendás József önkormányzati képviselő pedig azt szerette volna megtudni, mi változik attól, ha a beruházás mellé állítják a környeieket, az ő véleményük befolyásolja-e a szükséges engedélyek megszerzését? Kérdésére nem érkezett válasz, mint ahogy Musicz László, az Által-ér Szövetség titkárának felvetésére sem. Ő örömét fejezte ki, hogy egy új, korszerű technológiáról hallott, ugyanakkor azt tudakolta, hogy miként készülnek fel rendkívüli helyzetekre?

A rendezvényen jelenlévő Michl József országgyűlési képviselő a környeiek „számlájára írta” a tervezett technológiaváltást, hiszen – mint fogalmazott – ők hőzöngtek, s kényszerítették ki, ami pozitív. Maximális legyen a biztonság és a hozadék, de nemcsak holnap, hanem tíz év múlva is, amikor már a technológia amortizálódott – fogalmazott a képviselő, aki – bár üdvözölte a lakosság véleménynyilvánítását, úgy vélte, hogy az egyeztetéseket a helyi döntéshozóknak kellene lefolytatni, s tájékoztatni a Környén élőket, hogy mire lezárul az engedélyeztetési procedúra, mindenki a kellő információk birtokában lehessen.

Beke László, a község polgármestere a fórum létrejöttének előzményeit ismertetve elmondta: miután az önkormányzat megfellebbezte a társaság egységes környezethasználati engedélyét, s a fellebbezésnek a győri hatóság első fokon helyt adott, dr. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár egyeztetést kezdeményezett a felek között. Erre nagyjából egy hónapja került sor a minisztériumban, ahol a cég vázolta új terveit, majd később a környei képviselőkkel is megismertették elképzeléseiket. Mi azonban úgy véljük, hogy nem bennünket, hanem a lakosságot kell meggyőzniük, mert nem kívánunk szembemenni a helyiek akaratával – fogalmazott a polgármester, aki azt is leszögezte: nagyon-nagyon szigorú garanciális elemeket kell majd alkalmazni, amelyek révén – ha úgy adódik – maradéktalanul érvényesíthető a helyiek, s az önkormányzat érdeke.

Megosztás