Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

41steffenbergTöbb mint 40 fős környei delegáció utazott október első hétvégéjén a németországi Steffenbergbe, ahol egy többnapos rendezvénysorozat legünnepélyesebb mozzanatként a két település tíz esztendős partnerkapcsolatát köszöntötték, s erősítették meg annak folytatását.

„A barátok olyanok, mint a csillagok… Nem mindig látod őket, de tudod, hogy vannak.” – olvasható azon a partnerkapcsolati dokumentumon, melyet 2005. július 8-án szentesített Peter Pfingst, Steffenberg és Horváth Miklós, Környe polgármestere. Bár a két település a hivatalos partnerkapcsolatot ez időtől ápolja, már a dokumentum megszületése előtt igen aktív volt az együttműködés, főként az iskoláik között. 20steffenbergÉvek óta sikeresen működött és működik jelenleg is a cserediák program, mivel fontosnak tartják, hogy a fiatalokat, diákokat is bevonják az együttmunkálkodásba, hiszen a közöttük lévő kapcsolatok fogják meghatározni a jövőben a két település viszonyát. Ezen, előremutató gondolat jegyében az eltelt évtizedben összességében több mint 100 diák utazhatott a testvértelepülésre, s látta Környe hasonlóképpen vendégül a német fiatalokat.

A partnerkapcsolat értékeinek közös megbecsülését jelzi, hogy a környei képviselő-testület 2010-ben Peter Pfingst-t, Steffenberg polgármesterét Környe Díszpolgára címmel tüntette ki, ő alapozta meg ugyanis a kulturális csoportok és az általános iskolák között kialakult kiváló kapcsolatot, 2012-ben pedig Alfred Weitzelnek, Steffenberg Partnerkapcsolati Egyesülete egyik alapítójának, az együttmunkálkodás elindítójának a partnerkapcsolatok ápolása és fejlesztése területén kifejtett magas színvonalú, áldozatos munkájáért posztumusz adományozta a „Partnerkapcsolatok Díj”-át.

14steffenbergGazdag évtizedet tudhat tehát maga mögött a két település, amely október első hétvégéjén ünnepelte a partnerkapcsolat jubileumát Steffenbergben. A németországi programokra Környéről több mint negyvenfős delegáció, a helyhatóság, a nemzetiségi önkormányzat tagjai, a Szivárvány Táncegyüttes, a Német Nemzetiségi Dalkör és őstermelők kaptak meghívást.

Az események közül kiemelkedett a testvérkapcsolati együttműködés megerősítése, amely során Peter Pfingst így fogalmazott: a barátság nem csak egy értékes ajándék, hanem folyamatos feladat is. Egyik fontos DSCF4441célja, hogy az embereket Európában közelebb hozzuk egymáshoz, hogy megtanuljuk megérteni egymást, és a demokráciát is közelebb hozzuk a polgárokhoz. Ahhoz, hogy megértsük egymást és fenntarthassuk az egymás iránti érdeklődést, fontos a tolerancia és a nyitottság a világra, mert ezek még ma is demokrácia építőelemei, ezek az értékek európai öntudatunk tartópillérei. Steffenberg polgármestere kiemelte a partnerkapcsolati oklevélben rögzített közös elhatározást is, mely szerint ezeket az értékeket mindkét település továbbadja a következő generáció számára.

DSCF4446Beke László, Környe polgármestere azért az őszinte vendégszeretetért mondott köszönetet, melyet minden környei megtapasztalhatott az elmúlt egy évtized alatt, s reményét fejezte ki, hogy a német barátok ugyanígy éreznek, amikor Magyarországra érkeznek látogatóba. Olyan, mintha hazaérnénk: érezzük a folyamatos gondoskodást, odafigyelést. Talán ez adja meg az igazi értékét a kapcsolatnak – fogalmazott, s azt kívánta, hogy a jövőben is őrizzék meg ezeket az értékeket, a testvérkapcsolatot.

42steffenbergAz ünnepi eseményen a két önkormányzat köszönetét fejezte ki mindazok számára, akik az elmúlt 10 évben sokat tettek az együttműködésért. Ők Steffenberg részéről Peter Pfingst, Paul Heinz Petri, Marlise Kraft és Gehard Acker, Környéről Stamler Dezsőné, Szőgyényi Zoltán és felesége, Pákozdi Ferenc, Menoniné Pillmann Teréz, Fábián Józsefné, Beke László és Beke Gabriella.

Az ünnepséget követő műsorban bemutatkoztak a steinperfi jazzbalett csoport táncosai, a steffenbergi hagyományőrzők, a steinperfi vegyeskórus, a környei Német Nemzetiségi Dalkör, s a 37steffenbergSzivárvány Táncegyüttes, akik azzal a nem titkolt szándékkal érkeztek Steffenbergbe, hogy a fiatal táncosok újabb szálakat szőhessenek a két települést összekötő láthatatlan, de nagyon erős kötélbe. A Régiók Napja elnevezésű rendezvényen is vastapssal kísért, fergeteges sikert arattak a táncosok, s Környe őstermelőinek standjainál is „egymásnak adták a kilincset” a vendégek. A kulturális, hagyományőrző fesztivál keretében több mint 80 kiállító – köztük a Simon Méhészet és Méri János őstermelő – mutatta be termékeit, kézműves munkáit, tájjellegű ételeit, s adott az érdeklődők megelégedésére szó szerint gasztrokulturális ízelítőt.

A jubileumi találkozó azzal az ígérettel zárult, hogy jövőre Környe fogadja német barátait: a tervek szerint 2016 májusában egy nagyobb szabású program keretében Magyarországon is megünneplik a testvérkapcsolat eddigi eredményeit, értékeit, s fűzik még szorosabbra a szálakat.

22steffenberg2steffenberg 3steffenberg 4steffenberg 5steffenberg 6steffenberg 7steffenberg 8steffenberg 9steffenberg 10steffenberg 11steffenberg 12steffenberg 13steffenberg 15steffenberg 16steffenberg 17steffenberg 18steffenberg 19steffenberg 21steffenberg 23steffenberg 24steffenberg 25steffenberg 26steffenberg 27steffenberg 28steffenberg 29steffenberg 31steffenberg 32steffenberg 34steffenberg 36steffenberg 38steffenberg 39steffenberg 40steffenberg 44steffenberg 45steffenberg 46steffenberg

Megosztás