Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Gödöllőn, a Magyar Polgármesterek Világtalálkozóján vehette át Beke László, Környe polgármestere június 29-én a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által alapított Polgármesteri Aranygyűrű Díjat a települése érdekében végzett kimagaslóan eredményes munkája, polgármesteri életpályája elismeréseként.

A kétnapos eseményen a határokon innen és túlról, több mint háromszáz településvezető vett részt, a kitüntetéseket a nyitó napon adta át dr. Gémesi György, a szövetség elnöke. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége által alapított Polgármesteri Ezüstlánc Díjjal idén Ambrus Gyöngyit, Kistokaj polgármesterét tüntették ki, a Polgármesteri Aranygyűrű Díjat Beke László, Környe polgármestere és Illár József Palágykomoróc-Kisszelmenc polgármestere vette át.

Mint az ünnepségen elhangzott, Beke László, Környe független polgármestere első alkalommal 2006-ban mérette meg magát az önkormányzati választásokon a helyi iskola tanáraként a fiatalok, vállalkozók felkérésére, s azóta is minden ciklusban elnyerte a szavazók bizalmát. Első feladatai között új közösségi terek létrehozása és az intézményi infrastruktúra megteremtése, fejlesztése szerepelt.

Csupán a legjelentősebb beruházásokat említve: az 1927-ben ­épült köz­ség­háza 150 millió forint értékű rekonstrukciójáról 2009-2010-ben gondoskodott a helyhatóság, az 52,6 millió pályázati forrásból és 75,4 millió önerőből megújult Művelődési Házat 2013 márciusában vehették birtokba a környeiek. Még abban az esztendőben, novemberben nyitotta meg kapuit a Vackor Óvoda és Bölcsőde új épülete egy 530 millió forintos, önerős beruházás eredményeként. Az 1600 négyzetméter alapterületű épületben 7, egyenként 60 négyzetméteres óvodás csoportszobát alakítottak ki a hozzájuk tartozó öltöztetőkkel, mellékhelyiségekkel, kiszolgáló terekkel, és egy 120 négyzetméteres tornateremmel, az intézményben majdnem 200 óvodás és 28 bölcsődés apróságról gondoskodhatnak. Az óvoda szabadtéri környezetének végleges kialakítása 2014 szeptemberében zárult le, az önkormányzat első ütemben 39, a másodikban 86,6 millió forintot fordított a fejlesztésre. Egy hónappal később, 2014 októberében Környe új faluközpontját is birtokba vehették a falubeliek. A nettó 90 millió forint értékben kialakított tér munkálataival párhuzamosan a tóparti sétány mellett közel 50 fát, 1 177 örökzöld és 1 867 lombhullató cserjét ültettek el, a zöldfelület meghaladja az 1 600 négyzetmétert, a díszburkolat pedig majdnem 2 500 négyzetméter. A főtér legnagyobb attrakciója a Jura mészkő borítású szökőkút 48 oldalsó és egy központi fúvókával, fényjátékkal.

A község számára természetesen intézmények jó színvonalú működtetése is legalább olyan kiemelten fontos, mint a beruházások megvalósítása. Az önkormányzat az óvodában 2007-ben újraindította a hatodik csoportot, idén pedig indul a hetedik. A Polgármesteri Hivatal a törvényi előírásokban meghatározottaknál több szolgáltatást nyújt az ügyfeleknek, a Művelődési Ház egyes programjai, szolgáltatásai városi intézményeket is megelőznek, és ez a magas színvonalú működtetés általánosságban elmondható az önkormányzat feladatellátásáról is.

Jelenleg tart a műemlék plébánia rekonstrukciója, az új multifunkciós csarnok megépítése kapcsán a kiviteli tervekről már megszületett a döntés, valamint a napokban fejeződött be a Gyermekorvosi Rendelő felújítása is. A közeljövő terveiben szerepel a tó partján lévő szociális intézmény fejlesztése, tóparti vendégház építése is.

Környe 2014-ben elnyerte a Magyarországi Falumegújítási Díjat. Beke László a Tatabányai Többcélú Kistérségi Társulás alelnöke, a Polgármesterek a Falukért Egyesület elnöke, és 2017-ben a történelmi hagyományok és a határon túli kapcsolatok ápolásáért a felvidéki testvértelepülés, Tardoskedd díszpolgárává választották.

A jövőben ennél már csak jobban végezhetjük a dolgunkat – fogalmazott Beke László a kitüntetés átvételét követően, hangsúlyozva, hogy az elismerésben számos ember munkája megtalálható, hiszen egyedül, polgármesterként, segítők, együttműködők nélkül „semmit sem tudna csinálni.”  Ez a mi hivatásunkból, hitvallásunkból adódik, hogy együtt élünk egy településsel, egy kicsit megszemélyesítjük azt az önkormányzatot, amelyről a mai találkozón is nagyon sok szó esett, arról, hogy minden jelenlévő bízik a jövőjében, mert ez egyben az ország jövőjét is jelenti – hangsúlyozta.

Megosztás