Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Mintha mostanság nem kísérné az égiek kegye a Pünkösdi Vígasságokat Környén, hiszen bár két évvel ezelőtt a Főtér szolgálhatott a program fő helyszínéül, a rendezvényt megelőző napok esőzései akkor alapos aggodalomra adtak okot. Tavaly a viharos szél nehezítette a fák kidöntését, és az előrejelzések miatt az iskolába várták mulatságba a vendégeket, idén pedig alig kezdődtek meg a főtéri produkciók, amikor „közbeszólt” az eső.

A Pünkösdi Vígasságok immáron hagyományosan a Közösségi és Tájháznál vették kezdetüket, ahol Tirhold Kármen, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd a Német Nemzetiségi Dalkör nótáit követően a Schwowischi Buam muzsikájára döntötték ki a májfát az önkéntes tűzoltóság tagjai. Miután a Német Nemzetiségi Hagyományőrző Gyermekcsoport és a Szivárvány Táncegyüttes közösen ki- és körbetáncolta a májusfát, indult a zenés felvonulás a főtérre, amely teljesen benépesült a pünkösdi vígasságok hírére.

A Művelődési Ház előtti májfán, a színes szalagok között megbúvó üveg is sérülés nélkül úszta meg a kidöntést, ám ekkor már kezdett szürkébe borulni az égbolt, de titkon mindenki bízott benne, hogy a felhők odébbállnak.

Jól tudták a régiek, ilyenkor meg kell állni egy pillanatra. A nagy nyári munkák előtt ünnepelni kell. Köszönteni az új életet, imádkozni a bő termésért, gyermekáldásért. Erre szolgált a pünkösd, a húsvét utáni ötvenedik nap. A templomokban évről évre megemlékeztek erről a napról, a lángnyelveket a pünkösdi rózsa szirmaival helyettesítették, a Szentlélek jelképeként fehér galambot repítettek szabadon, hiszen a bibliai történet szerint a húsvét utáni ötvenedik pünkösd, amikor a Szentlélek leszállt az apostolokra – szólt az ünnep jelentőségéről Tirhold Kármen, majd így folytatta: ha a pünkösdölésben lányok és legények egyaránt részt vettek, általában közös táncmulatság zárta a napot. Ha körbetekintek, örömmel látom, hogy ezen a gyönyörű főtéren lányok és legények egyaránt felsorakoztak, így a mi programunkon is kezdődjék a mulatság!

A Német Hagyományőrző Gyermekcsoport körjátékait, táncait követően azonban sajnos pillanatok alatt megnyíltak az égi csatornák és „kényszerszünetet rendeltek el”, a program a technikai átállás után a Művelődési Házban folytatódott. Ott a Szivárvány Tánccsoport szinte kirúgta a ház oldalát, és a Pozsonyi sétatéren című táncukat – bizonyítva talpraesettségüket – hangosan nótázva akkor is ropták, amikor áramszünet miatt pár percre elnémult a zene.

A műsor a Német Nemzetiségi Dalkör énekeivel zárult, majd következett a Pünkösdi batyus-bál, a talpalávalóról, a vendégek szórakoztatásáról a Schwowischi Buam zenekar gondoskodott.

Megosztás