Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Telefonja megcsörrenése után három perc alatt érkezett a Tatai utcába vasárnap délután dr. Bublovics Péter háziorvos, ám minden igyekezete hiábavaló lett volna, ha nincs vele a hordozható defibrillátor…

Már a telefonban ismertetett panaszok alapján infarktusra gyanakodott, ezért fel sem merült a kérdés, vigye-e magával, vagy sem, az életmentő berendezést.

Az EKG igazolta gyanúját: a 60 éves férfi hiper akut szívinfarktust kapott. A háziorvos azonnal értesítette a mentőszolgálatot, de mivel nem volt szabad eset kocsi, mentőhelikopter indult a betegért.

Közben az infarktus szövődményeként kamrafibrilláció lépett fel, azaz, beállt a klinikai halál. A deffibrillátor nélkül dr. Bublovics Péter csupán tehetetlenül várhatta volna a helikopter megérkezését. A kamrafibrilláció ugyanis csak a néhány percen belül leadott elektromos ütéssel szüntethető meg, ha erre nem kerül sor, a halál perceken belül bekövetkezik.

Így azonban nem következett.

A mentőhelikopter személyzetének végül „csak” a szállítás maradt feladatul: a 60 esztendős beteget Budapestre vitték, s a kórházból hétfőn már az a jó hír érkezett az életmentő háziorvoshoz, hogy a férfi túl van az életveszélyen.

A történteknek dr. Bublovics Péter szerint két tanulsága is van: bár a hordozható deffibrillátor nem tartozik a minimumfeltételek közé, nem ártana, ha minden háziorvos rendelkezne eggyel. S az sem ártana, ha azok, akik már átlépték a negyedik X-et, s nem járnak gyakran orvoshoz, legalább évente egyszer megtennék egy alapos kivizsgálás érdekében.

Megosztás