Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

169szivárvány20Számtalan fellépést, táncot megörökítő fénykép, emléklapok, oklevelek, régi használati eszközök, viseletek – ezek fogadták a környei Művelődési Házba, a Szivárvány Táncegyüttes 20. születésnapját köszöntő rendezvényre érkezőket szombaton. Megannyi emlék az eltelt két évtizedből, amely az idő haladtával mind jobban gazdagodott, színesedett…

Negyedszázada indították be a környei általános iskolában szakköri formában a néptánc oktatást, öt esztendővel később pedig megalakult a Szivárvány Táncegyüttes. 32szivárvány20Azt, hogy napjainkig hány gyermek ismerkedhetett meg a gyökerekkel, a magyar néptánccal és hagyományokkal, megbecsülni is nehéz lenne, az biztos, hogy az együttesben generációk nőttek fel. S az is biztos, hogy a mára „öregek” tudása, lelkesedése, táncszeretete semmit sem kopott, hiszen László Márta Martin díjas táncpedagógus hívó szavára hónapok óta gyakoroltak, hogy ők is színesítsék a születésnapot, melyet zsúfolásig megtelt színházteremben ünnepeltek.

68szivárvány20A közel három órás műsor hűen tükrözte az együttes „Szivárvány” elnevezésének eredetét, a sokszínűséget. Előbb a Kincső, majd Balaskó István zenekarának muzsikájára elevenedtek meg a színpadon László Márta és Keltai Gábor koreográfiái a különböző korosztályú csoportok előadásában. A vastapssal kísért repertoárban szerepelt játékfűzés és ugrós, kalocsai, mezőföldi, bodrogközi, felcsíki, nyírségi, moldvai táncok, széki tempó, martosi karikázó, mustározás Rábaközben, szilágysági cigánytánc, keringő, klarinét polka és molnártánc, amely hatalmas közönségsikert arató csattanóval, a hölgy táncosok elnáspángolásával zárult.

Az iskola háziversenyének legjobbjai is az ünnepségen vehették át ajándékaikat. A május közepi táncos megmérettetésen az első osztályos lányok közül Troll Viktória végzett az első helyen, második lett Végh Viktória, harmadik pedig Váradi Kira. A fiúknál az ítészek Matics Gergely Zoltánt sorolták az élre, második helyre Törös Ottót, míg a harmadikra Makai Bálintot. Az egy évvel idősebbek mezőnyében a lányoknál Soós Lili nyerte meg a versenyt, mögötte végzett Pokornyi Veronika, a harmadik helyezésen pedig Szücs Anna és Fóthy Lora osztozott. A fiúknál Prekop Géza bizonyult a legügyesebbnek, a második Andor János lett, a harmadik Lengyel Gergő. 112szivárvány20A 3-4-5. évfolyam versenyében az ifjú hölgyeknél idén is Nagy Lillát sorolta az első helyre a zsűri, a második helyen Labossa Luca, a harmadikon Krupánszki Ramóna és Szücs Kinga végzett. A fiúknál első lett Labossa Döme, második Szántó Csongor, harmadik Végh Adrián és Auer Róbert.

Az idei Szívkirály a versenyen résztvevő lányok titkos szavazatai alapján Labossa Döme lett, míg a Pünkösdi Királyné Nagy Lilla, aki sorban már harmadszor nyerte el ezt a címet tánca és énekhangja alapján.

125szivárvány20Hideg, esős, szeles idő volt három éve júniusban a soproni Szent Iván FolkFesten. Amikor a környei táncosok a színpadra léptek, kisütött a Nap és egy szivárvány jelent meg a város felett – idézte fel emlékeit Horti Károlyné, aki az általános iskola nevében köszönte meg László Márta és Keltai Gábor egész éves munkáját, s hogy a Művelődési Ház falai közé varázsolták a szivárványt, amire a jelenlévők minden bizonnyal még sokáig fognak emlékezni.

Minthogy nem igazi a születésnap torta nélkül, természetesen az sem hiányozhatott az ünnepségről. 11szivárvány20Sőt, még a gyerekek is olyannyira készülődtek, hogy hét formáció is nevezett a tortadíszítő versenyre, melyet végül Mucsi Réka és csapata egy olyan édességgel nyert meg, amely nemcsak díszítésében, de tésztájában is a gyönyörű optikai jelenséget idézte.

A program kezdetén Beke László polgármester is egy hatalmas tortával fejezte ki köszönetét valamennyi környei nevében az eltelt 20 évért, amely valóban a szivárvány pompájával színesítette a község ünnepeit, rendezvényeit, öregbítette hírnevét. A finomság 29szivárvány20átadása előtt a polgármester Müller Pétert idézve kívánt még sok szép és emlékezetes jubileumot az együttes, a táncpedagógusok és segítőik számára: Lehet, hogy egy nagy össztáncban valamennyien, akik valaha szerettük egymást, találkozunk… Írd tovább ezt a történetet, hiszen a tiéd is… Legyen ez a vándorlásunk naplója… Nemcsak a magunk számára, de mindazoknak, akik velünk és utánunk jönnek…

Megosztás