Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Akár valóban egy szép, nagycsaládot is alkothatnának a környei Kisfaludy Mihály Általános Iskola néptánc tagozatának diákjai, hiszen a pénteki családi napon a vizsgaelőadások végeztével kiderült, hogy a táncosok között pontosan 14 testvérpár található, a Törös családból pedig hárman is ropják: Hajnalka, Szabolcs és Ottó.

A vendégek, anyukák, apukák, nagyszülők, ismerősök ezúttal is süteményes tálak és italok sokaságával érkeztek a Közösségi és Tájházba, hiszen a gyerekek örömére hagyományosan ez a belépő, hogy a vizsgák után a diákok a bőség zavarával küzdve válogathassanak a jól megérdemelt finomságok között.

A kicsiket, testvéreket szintén hagyományosan bütykölő és hajfonó is várta, később pedig a tanév során szerzett tudásukat, az elsajátított koreográfiákat mutatták be László Márta és Keltai Gábor tanítványai. Pünkösdhöz közeledve a néptáncos lányok előadásában vitnyédi pünkösdölő népszokás elevenedett meg, majd érkezett a legapróbbak „Én kicsike vagyok…” című, hihetetlenül bájos előadása.

Az idei tanévben egy kis éneklő együttes is alakult a lelkes, népdalokat szerető első és második osztályos gyermekekből, akiknek az Áncsák Lillától tanult moldvai énekek annyira megtetszettek, hogy nevüket is az egyik énekből kölcsönözték. A Szederinda moldvai dalcsokorral űzte messzire az időnként gyülekező felhőket, a 3-4. osztályos gyerekek pedig mezőföldi eszközös, ugrós tánccal.

Az előképzős és alapfok 1. osztályos tanulók felvidéki játékfűzést, dunántúli dudálást, ugróst adtak elő, majd a Tánc Világnapja alkalmából rendezett szólótáncverseny legjobbjai – közöttük a tánc és énekteljesítménye alapján Pünkösdi Királynővé választott Nagy Lilla és a Szívkirály Nagy Mátyás – vehették át ajándékaikat, s mutathatták meg, milyen produkcióval léptek színre a megmérettetésen.

A műsort ezúttal is a legidősebb táncos osztály koreográfiája zárta, hiszen ők azok, akik nemcsak helyi ünnepségeken állnak helyt, de az iskola és a község jó táncos hírnevét is viszik megye- és országszerte. Bemutatkoztak már Szlovákiában, nyáron pedig erdélyi körútra, fellépésre készülnek. Közülük 14-en a művészeti iskola első végzős diákjai, akik június közepén művészeti alapvizsgát tesznek, de természetesen folytathatják táncos tanulmányaikat a továbbképző osztályban. A fiúk és lányok vérpezsdítő előadása után egész évi munkájuk jutalmaként a Szülői Munkaközösségnek köszönhetően egy-egy „egyenpólót” kaptak ajándékba, László Márta pedig hosszan sorolta mindazokat, akik segítsége nélkül a családi nap nem jöhetett volna létre. A rendezvényt támogatta Környe Község Önkormányzata, a Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény, a Szivárvány Táncegyesület, a Lakatos Dekor Kft. Tata, a Váradi Cipészműhely, Tata. A táncpedagógus köszönetet mondott továbbá Hegyi András édesapjának a fiúk csizmáinak sarkantyúiért, Krupánszky Imrének a naprakész videó felvételekért, Farkas Évának és Labossa Lajosnak a fotókért, a Nőklub segítségéért a vállkendőrojtozásban, s a kendővarrásért Kovács Leila édesanyjának, valamint mindazoknak a szülőknek, akik a fellépésekre elkísérik a csoportokat.

De a hála virágait és ajándékait természetesen a táncpedagógusok is átvehették, számukra az iskola és a szülők képviselői fejezték ki köszönetüket az egész éves, szívüket-lelküket beleadó oktatásért, gondoskodásért, a hagyományok átörökítéséért.

Szerkesztői megjegyzés:

Bizony nehéz a dolga a „krónikásnak” akkor, amikor kulturális, művészeti eseményről tudósít. Hiszen le lehet írni, hogy „mezőföldi, eszközös ugrós táncot” adtak elő, hogy bájos, hogy vérpezsdítő volt, de a hangulatot, az érzéseket nem lehet maradéktalanul közvetíteni. Nem lehet visszaadni a kipirult arcok mosolyát, a mozdulatokat, amelyekből árad az önfeledtség, a tánc, a muzsika szeretete maguk és mások örömére. De hogy is lehetne érzékeltetni a szivárvány szépségét?… Azt látni kell és gyönyörködni benne! Akik pénteken ott voltak, ezt tették. Köszönet a szivárványos varázslatért a felkészítőknek és valamennyi táncos diáknak!


Megosztás