Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Az emberek túl sok falat építenek és túl kevés hidat. – Isaac Newton gondolatával nyitotta meg május 18-án Tirhold Kármen, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe elnöke a Német Nemzetiségi Dalkörrel közösen szervezett Tavaszköszöntő dalos találkozót a Művelődési Házban, hozzátéve, hogy a rendezvény hidakat épít a résztvevők között, de nem csak ebben a szűknek mondható körben, hanem sokkal tágabb viszonylatokban is. Talán ez a legnagyobb értéke ennek a napnak – vélte.

A boldogságunk kulcsa a saját kezünkben van, gondolatainkban és tetteinkben gyökerezik. Mindenkinek hozzá kell tennie valamit képességei és tudása szerint az egyéni és közös boldogulásunkhoz. És úgy érzem, mindenki hozzá is teszi a magáét nem csekély mértékben. Fontos megőrizni a hagyományainkat, fontos megőrizni az anyanyelvünket, a kultúránkat, az irodalmunkat, hiszen ezáltal az önazonosságunk válik láthatóvá, és tudatosul bennünk, hogy mennyire fontos, hogy nemzeti identitásunk megmaradjon – fogalmazott az elnök, s azt kívánta a jelenlévők számára, hogy még sokáig leljék boldogságukat abban, amit szeretnek, dalolhassanak a maguk és mások örömére.

A műsort első fellépőként hagyományosan a Környei Hagyományőrző Német Nemzetiségi Gyermekcsoport nyitotta, a kis óvodások szereplése minden rendezvény üde színfoltja és elragadtatott mosolyt csal az arcokra. Ők jelentik a jövőt, a folytatást, s a reményt, hogy a falubeli hagyományőrzők törekvései nem hiábavalóak.

A folytatásban két negyedikes kislány következett, Pfiszterer Éva egy kis hernyóról mesélt, aki sosem lakott jól, Lein Liliána pedig a medve és a tigris barátságáról, természetesen mindketten németül.

A program során megőrzött és saját gyűjtésű dalokkal érkezett a Felsőgallai Énekkar, a szári, tarjáni, végül a házigazda Környei Német Nemzetiségi Dalkör Goór Józsefné vezetésével: majdnem két órán keresztül szóltak a hol vidám és mulatós, hol pedig keserédes énekek a színházteremben, majd következett a közös nótázás az előtérben.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe és a Német Nemzetiségi Dalkör hagyományosan ízletes vendéglátással fejezte ki köszönetét valamennyi fellépő számára a részvételért, a felcsendülő víg, vagy éppen szomorkásabb dalokért, s hogy őrzik Kodály Zoltán szellemiségét: a zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal.

Megosztás