Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Az aradi vértanúk mártírhalálának 169. évfordulóján a református temetőben tisztelegtek az 1848-49-es szabadságharc mártírhalált halt katonai vezetői előtt Környén. Községünkben 2009 októberétől növekedik a tiszteletükre elültetett, réztáblával emlékeztető tizenhárom vérszilvafa és egy szomorú cseresznyefa, a tavalyi megemlékezésre pedig kopjafa készült.

Az emlékezés a jelenről is szól, mert bennünk tovább élnek azok az értékek, eszmék, amelyeket a magyar szabadságharcosok képviseltek. Erőt adnak az olyan elődök, mint a 13 aradi vértanú, és minden olyan név szerint ismert és névtelen hős, akik a nemzet szabadságáért harcba szálltak – fogalmazott a kegyeleti helyen Vadász Éva, a képviselő-testület Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Bizottságának elnöke a Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak emlékműsora előtt.

Adamek Lili, Bagi Martin, Pethő Alexandra, Pethő Lili, Pokorni Veronika, Szász Alexandra és Versegi Magdolna Takács Karolina felkészítésében idézték fel a 169 évvel ezelőtti eseményeket, Damjanich imáját: Mindenség Ura! … Áldd meg Aradot! Áldd meg a szegény, szerencsétlenségbe süllyedt Magyarországot!…

Jelképpé váltak. Ők fizettek mindenért, mindenki helyett. Halálukkal nyújtottak vigaszt a megrendült nemzetnek: a szép halál és a közös gyász vigaszát, ami így lett az önbecsülés, az élet záloga is – hangzott el az ünnepi műsorban.

Ma, amikor megemlékezünk az Aradi 13-ról, csak úgy válik hitelessé a megemlékezésünk, ha okulunk, tanulunk az ő sorsukból. Ha tanulunk abból, hogy az emberek, közösségek, népek egymásnak feszülő indulata micsoda, szinte beláthatatlan, senki által nem kívánt következményekkel járhat! – hívta fel a figyelmet áhítatában Nagy Péter református tiszteletes, hangsúlyozva, hogy az emlékezés önmagában semmit nem jelent. Sőt, hiábavaló képmutatás, ha a jelenben nem válik tanulsággá, tapasztalattá.

Az emlékező, hősök előtt tisztelgő gondolatok után Vadász Éva, a Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Bizottság elnöke és Takácsné Eichhardt Emma bizottsági tag, a Német Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében Wéber István és Erl Péter, valamint a Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola részéről Lóczi Kata és Karnuts Ferenc helyezte el az emlékezés koszorúit a két tardoskeddi fafaragó, Buják Vince(†) és Csányi Gyula készítette kopjafánál, a diákok pedig az örök emlékezés mécseseit a Budapesten kivégzett gróf Batthyány Lajos, Magyarország első miniszterelnöke emlékére elültetett szomorú cseresznyefánál, valamint a vértanúk tiszteletére növekvő vérszilvafáknál.

Megosztás